1. Hoofdhuidkoeling
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Hoofdhuidkoeling

Door bij oncologiepatiënten de hoofdhuid te koelen tijdens de toediening van chemotherapie (cytostatica), kan de haaruitval ten gevolge van de chemotherapie verminderd of voorkomen worden.

Waarom hoofdhuidkoeling?

Haaruitval wordt door veel kankerpatiënten als een van de meest belastende bijwerkingen van chemotherapie ervaren, omdat het een duidelijk zichtbaar uiterlijk kenmerk van de ziekte en behandeling is.
Door tijdens de toediening van de cytostatica de hoofdhuid te koelen, vermindert de bloedtoevoer naar de hoofdhuid. Hierdoor worden de haarzakjes minder beschadigd door de cytostatica en is er minder haaruitval. Bovendien beïnvloedt de koeling de celstofwisseling, waardoor minder beschadiging van de haarwortel door cytostatica optreedt. Door de hoofdhuidkoeling hebben minder patiënten een pruik nodig.

Behandeling in Rijnstate

De hoofdhuidkoeling wordt toegepast door tijdens de toediening van cytostatica een kap op het hoofd van de patiënt te plaatsen, waar door middel van een koelmachine koelvloeistof doorheen gepompt wordt met een temperatuur van ongeveer –5 ºC. De temperatuur van de hoofdhuid wordt hiermee verlaagd naar ongeveer 18 ºC.
De patiënt moet de kap op het hoofd houden tijdens de gehele infusietijd van de cytostatica en ook wordt er een voor- en nakoeltijd gehanteerd. In totaal is de patiënt bij iedere kuur ongeveer 2 uur langer in het ziekenhuis als hij gebruik wenst te maken van de hoofdhuidkoeler.

Hoofdhuidkoeling kan worden toegepast bij veel chemokuren die haaruitval veroorzaken, maar niet bij alle. Wel is er een aantal uitzonderingen, zoals hematologische maligniteiten (bloed- en lymfklierkanker) en de aanwezigheid van uitzaaiingen in de hoofdhuid.

Welke resultaten heeft de behandeling?

De resultaten van de hoofdhuidkoeling zijn vooraf slecht te voorspellen en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de conditie van het haar en het soort cytostaticum dat wordt toegediend. De resultaten die in verschillende ziekenhuizen in Nederland met hoofdhuidkoeling worden geboekt worden constant geregistreerd. Een overzicht van de resultaten van hoofdhuidkoeling per chemotherapie-schema is te vinden op www.hoofdhuidkoeling.nl. Hier is ook veel patiënteninformatie gebundeld en zijn ervaringsverhalen te lezen.

Meer weten?

Voor meer informatie over de hoofdhuidkoeling in Rijnstate kunt u contact opnemen met: Paulien Keizer-Heldens, verpleegkundig specialist oncologie mailadres: pkeizer@rijnstate.nl.

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Ik ben mezelf in de spiegel blijven herkennen’
Jeannette van Eerden - hoofdhuidkoeling Zevenaar

Jeannette van Eerden ondergaat chemotherapie vanwege eierstokkanker. Dankzij de hoofdhuidkoeling tijdens de chemotherapie wordt ze niet kaal. "Mijn haar is wel uitgedund, maar ik ben niet kaal geworden en heb geen pruik nodig gehad."  

Lees verder ofBekijk alle patiëntervaringen