Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Hoofdhuidkoeling

Hoofdhuidkoeling koelt de hoofdhuid van patiënten met kanker tijdens de chemotherapie. De hoofdhuidkoeling kan ervoor zorgen dat u minder of geen last van haaruitval krijgt.

Waarom hoofdhuidkoeling?

Veel kankerpatiënten vinden haaruitval een van de meest vervelende bijwerkingen van chemotherapie, omdat het duidelijk zichtbaar is. Door de hoofdhuid te koelen tijdens de chemotherapie vermindert de bloedtoevoer naar de hoofdhuid. Hierdoor beschadigen de medicijnen de haarzakjes minder erg en heeft u minder last van haaruitval. De koeling beïnvloedt ook de celstofwisseling, waardoor de haarwortel minder beschadigd wordt. Door de hoofdhuidkoeling hebben minder patiënten een pruik nodig.

Behandeling in Rijnstate

Tijdens de chemotherapie krijgt u een kap op uw hoofd. Een koelmachine pompt koelvloeistof door de kap met een temperatuur van ongeveer - 5 ºC. De temperatuur van de hoofdhuid wordt hiermee verlaagd naar ongeveer 18 ºC. De kap moet op uw hoofd blijven zolang u medicijnen in het infuus toegediend krijgt. Ook is er een voor- en nakoeltijd. In totaal bent u bij iedere kuur ongeveer twee uur langer in het ziekenhuis als u de hoofdhuidkoeling wilt gebruiken.

Voor wie?

Hoofdhuidkoeling kan worden gebruikt bij veel chemokuren die haaruitval veroorzaken, maar niet bij alle. Ook bij bloed- en lymfklierkanker en uitzaaiingen in de hoofdhuid is hoofdhuidkoeling niet mogelijk.

Welke resultaten heeft de behandeling?

Het is moeilijk om van tevoren goed te voorspellen hoe goed de hoofdhuidkoeling bij u zal werken. Dit hangt van van verschillende factoren af, zoals de conditie van uw haar en het soort medicijn waarmee u wordt behandeld. De ziekenhuizen in Nederland die hoofdhuidkoeling gebruiken, houden de resultaten bij. Een overzicht van de resultaten per chemotherapie-schema kunt u vinden op de website www.hoofdhuidkoeling.nl. Hier is ook veel patiënteninformatie gebundeld en zijn ervaringsverhalen te lezen.

Patiëntervaringen

‘Ik ben mezelf in de spiegel blijven herkennen’
Jeannette van Eerden - hoofdhuidkoeling Zevenaar

Jeannette van Eerden ondergaat chemotherapie vanwege eierstokkanker. Dankzij de hoofdhuidkoeling tijdens de chemotherapie wordt ze niet kaal. "Mijn haar is wel uitgedund, maar ik ben niet kaal geworden en heb geen pruik nodig gehad."  

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: