Hartrevalidatie thuis
Met uw cardiovasculair verpleegkundige heeft u gesproken over hartrevalidatie thuis (telerevalidatie). Hier leest u meer informatie over de training en begeleiding tijdens de hartrevalidatie thuis.
Wat is hartrevalidatie thuis?
Hartrevalidatie thuis (telerevalidatie) duurt 3 maanden (kort traject) of 6 maanden (lang traject). In deze periode gaat u zelfstandig trainen in uw thuisomgeving, waarbij u zelf metingen verricht (telemonitoring). Die metingen kunnen u en uw zorgverleners inzien op een beveiligde website (platform). Op die manier kunt u veilig thuis revalideren.
Trainen met een fysiotherapeut
U begint uw telerevalidatie met vier afspraken in het ziekenhuis bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. Dit is nodig om u voor te bereiden op uw zelfstandige trainingen thuis. De fysiotherapeut instrueert u hoe u de trainingen kunt opbouwen en wat hierbij belangrijk is. Deze training vindt in tweetallen plaats: u traint samen met een andere patiënt die net als u thuis gaat revalideren . De training duurt 2 weken.
Zelfstandig thuis trainen
Na de vier trainingen in het ziekenhuis gaat u thuis zelfstandig verder met trainen. Uw trainingsactiviteiten en meetgegevens kunt u inzien opeen app op de bijgeleverde (of op uw eigen) smartphone. De gegevens worden automatisch naar een beveiligde website (platform) gestuurd.
U krijgt een smartphone met app, hartslagmeter met band (onderarm) en een bloeddrukmeter. Deze instrumenten krijgt u van het bedrijf HC@home. U krijgt van HC@Home instructies hoe u de hartslagmeter, de bloeddrukmeter en het platform gebruikt. Voor alle technische en functionele vragen en problemen kunt u bij dit bedrijf terecht (zie Contact).
Tijdens uw revalidatie thuis krijgt u begeleiding door de gespecialiseerde fysiotherapeut. Op ieder gewenst moment kunt u zelf of kan de cardiovasculair verpleegkundige of de fysiotherapeut de meetresultaten inzien.
Het doel van de (tele)revalidatie is dat u een actieve leefstijl ontwikkelt, waarbij u dagelijks blijft bewegen. Wij hanteren hierbij de Nederlandse Norm Gezond Bewegen van de Gezondheidsraad in 2017 (zie figuur 1). Belangrijk daarbij is dat u een activiteit kiest die u leuk vindt en dat u deze activiteit zo goed mogelijk in uw dagelijks leven inpast. Bijvoorbeeld als u van wandelen houdt, dat u op vaste momenten in de week gaat wandelen.
Specialismen
Behandeling van hart- en vaatziekten
Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.