Fysiotherapie in het ziekenhuis

Hartrevalidatie en hartfalenrevalidatie

Bewegen is van groot belang voor een gezonde leefstijl. Dat weet iedereen wel. Maar beweegt u wel genoeg? Is de vorm van uw beweging wel voldoende? Hartrevalidatie is voor iedereen die onlangs behandeld is aan het hart. Hartrevalidatie helpt om sneller te herstellen en geeft u weer vertrouwen in uw lichaam. Bovendien neem de kans op nieuwe hartproblemen met 50 procent af door hartrevalidatie. 

Hartrevalidatie

Als u in aanmerking komt voor het volgen van hartrevalidatie bij de afdeling Fysiotherapie bespreken we eerst met u hoe het met u gaat en wat uw persoonlijke doelen zijn voor de revalidatie. Naast het actieve programma wordt ook de mogelijkheid van ontspanningstherapie besproken en welke vorm van therapie en begeleiding bij u past.

Hartfalen

Patiënten met een beperkte pompfunctie vragen een andere aanpak en begeleiding dan de reguliere hartrevalidatie. Daarvoor wordt de expertise en aanpak van de hartfalenrevalidatie gevraagd. Het leren omgaan met de beperkingen die ontstaan bij hartfalen en de veranderingen in het dagelijkse leven vragen specifieke aandacht tijdens dit traject. Lichamelijke training is bewezen veilig en effectief bij hartfalen, mits dat op verantwoorde wijze gebeurt. Wat dit inhoudt komt uitgebreid aan bod.

Doelen

  • Angst of onzekerheid om u in te spannen kwijtraken;
  • Beginnen uw lichamelijke conditie weer op te bouwen;
  • U motiveren om in beweging te komen en/of uw actieve hobby’s weer op te pakken;
  • Kennismaken met conditietraining, krachttraining, sport en spel;
  • Leren herkennen waar uw conditiegrens ligt. Waar moet u op letten, ook in uw dagelijkse leven?
  • Het vinden van een geschikte en prettige vorm van beweging in het dagelijks leven;
  • Het leren ontspannen door de ontspanningscursus te volgen.

De focus ligt dus niet alleen op lichamelijk, maar ook op psychisch herstel. Tijdens de revalidatie werkt u samen met lotgenoten en specialisten aan dit herstel. Er kan in sommige gevallen ook gekozen worden voor een individueel traject.

Wilt u weten of hartrevalidatie iets voor u is? Informeer dan bij uw cardioloog, huisarts of revalidatie-arts. Verwijzing voor dit traject verloopt altijd via de cardiovasculair verpleegkundig specialist. 

Interessante websites

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: