Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Galblaasstenen

De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderzijde van de lever ligt, rechtsboven in de buik. De galblaas is door gangetjes verbonden met de lever en met het eerste deel van de dunne darm, de twaalfvingerige darm. De lever vormt dag en nacht gal en voert deze af naar de galblaas waar het wordt opgeslagen. Zodra er voedsel in de darm komt, zorgt de galblaas ervoor dat de gal in de dunne darm komt, waar het helpt om het voedsel te verteren.

De hoofdbestanddelen van gal zijn galzouten, bilirubine (een eveneens geelkleurige afvalstof bestaande uit restanten van rode bloedcellen) en cholesterol (een vorm van vet). Deze bestanddelen lossen normaal gesproken op, zodat gal een vrijelijk stromende vloeistof is. Wanneer de verhouding tussen de bestanddelen niet in balans is, ontstaan galstenen.

Meestal heeft u weinig tot geen last van galblaasstenen. Een behandeling is dan niet nodig. U kunt ook aanvallen van misselijkheid of een onbehaaglijk gevoel in de bovenbuik krijgen, last krijgen van oprispingen en een branderige pijn in de maagstreek en achter het borstbeen. Ook kunt u pijn voelen rechts boven in de buik, die uitstraalt naar de rug. Galblaasstenen kunnen leiden tot een galblaasontsteking.

Risicogroepen

Iedereen kan stenen in de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen de 35 en 55 jaar oud lopen meer risico. Overigens komt het meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Behandeling

Als u weinig tot geen last heeft van galblaasstenen, is een behandeling niet nodig. Heeft u af en toe pijn, dan kunt u met een dieet van minder vet voedsel pijn voorkomen. Blijft u pijn houden, dan kunnen we de galblaas operatief verwijderen. Deze operatie heet een cholecystectomie. In de meeste gevallen gebeurt dit door een kijkoperatie. Wanneer de galblaas is verwijderd, wordt de galfunctie overgenomen door de lever.

Afsluiting van de galbuis

Als de galblaasstenen in de galwegen zitten, kunnen zij de galbuis afsluiten en daardoor ernstige problemen veroorzaken. De galblaasstenen worden dan verwijderd door een endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (ERCP). Bij ERCP wordt een endoscoop via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm gebracht. Vervolgens wordt door een kleine insnijding de sluitspier ver genoeg geopend om de galblaasstenen door te laten naar de dunne darm.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: