Onderzoek en onderwijs
Verpleegkundige en patient
Laatste informatie over het coronavirus

Het Gonnie Waaijer curriculum

Sinds 2008 loopt het Gonnie Waaijer onderwijscurriculum. Dit onderwijscurriculum werd mogelijk gemaakt door mevrouw Gonnie Waaijer. Zij was patiënt bij internist Joep Douma en zag het belang van verspreiding van deskundigheid op het gebied van palliatieve zorg. Na haar overlijden liet ze een legaat achter met als doel het opzetten van een onderwijscurriculum voor palliatieve zorg.

Wat houdt het curriculum in?

Het onderwijscurriculum wordt sindsdien gebruikt de verspreiding van de kennis en vaardigheden van de palliatieve zorg te bevorderen onder zowel verpleegkundigen als artsen. Hierbij is onder andere de doelstelling om de competentie bij de medische professionals om een palliatieve zorgvraag te herkennen, te vergroten. Deze zogenaamde Gonnie Waaijer basismodule palliatieve zorg wordt twee keer per jaar aangeboden, in het voorjaar en in het najaar. In de loop van de tijd is de cursus verder uitgebreid met specifieke modules voor onder andere longziekten, neurologie en cardiologie.

De basiscursus

De basiscursus begint met een inleiding in de palliatieve zorg, palliatief redeneren. Op de tweede lesavond komen symptoombestrijding en het herkennen van de stervensfase aan de orde. De derde cursusavond staat in het teken van de communicatie, de vierde gaat over ethiek en besluitvorming. Tenslotte worden de thema’s verlies, verdriet en rouw bij de patiënt en de hulpverlener, spiritualiteit en interculturele aspecten van rouw en sterven behandeld.

Onderwijskundige uitgangspunten:

  • E-learning en huiswerkopdrachten zijn ondersteunend aan de lessen die door de docenten worden gegeven;
  • De transfer naar de praktijk wordt gelegd door de huiswerkopdrachten en de rollenspelen;
  • Smallgrouplearning: maximaal twaalf medewerkers om tot het geleerde goed in de praktijk te kunnen brengen;
  • Inzet van een acteur om cursisten te laten oefenen met gespreksvaardigheden.

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Rijnstate start proef: vroeg in gesprek met COPD-patiënten over toekomst

Patiënten met een levensbeperkende ziekte (zoals kanker, COPD, hartfalen of dementie) hebben vaak verwarrende emoties en zorgen over de toekomst. Voor hen en hun naasten is het belangrijk om al in een vroeg stadium wensen en verwachtingen voor de toekomst te bespreken. Rijnstate is daarom gestart met een proef ‘toekomstige zorgplanning’ voor in eerste instantie patiënten met COPD. Dit doen we samen met Onze Huisartsen en een aantal andere zorginstanties in de regio Arnhem. 

Lees meer
2 specialisten in overleg en kijken naar computerscherm
Centrum voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg Rijnstate bestaat 12,5 jaar

Het Centrum voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg (COPZ) van Rijnstate bestaat deze week 12,5 jaar. In 2007 was Rijnstate een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar een team palliatieve zorg van start ging. Van een klein begin met één verpleegkundig specialist zijn is het COPZ nu een groot team geworden voor patiënten die weten dat ze niet meer beter worden.

Lees meer
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden
Rijnstate doet mee met pilot palliatieve-zorg-coach

Op 17 juni is in de regio’s Arnhem en de Liemers een pilot ‘palliatieve zorgcoach’ gestart. Patiënten krijgen in hun laatste levensfase vaak te maken met veel verschillende zorgverleners. In deze intensieve periode is het voor de patiënt prettig een vast aanspreekpunt te hebben, een palliatieve-zorg-coach. In de pilot gaat dat nu ook gebeuren. De proef is een initiatief van het Netwerk Palliatieve zorg in de regio Arnhem en De Liemers. Rijnstate werkt hierin samen met veel Gelderse zorginstellingen.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: