De expertises van Rijnstate
Intensieve zorg voor pasgeborenen
Rijnstate is sinds 2002 erkend als enige neonataal post IC-HC centrum van het Radboudumc. Hiermee hebben wij een regionale functie voor kwetsbare pasgeborenen met ernstige enkel- of meervoudige problematiek, al dan niet na een verblijf op een neonatale intensive care in het Radboudumc.

Intensieve zorg voor pasgeborenen

De afdeling Geboortezorg verzorgt en behandelt naast zwangere vrouwen en kraamvrouwen, te vroeg geboren baby’s; baby’s die te licht van gewicht zijn of die een moeilijke start hebben na de geboorte. Ook liggen hier baby’s die ziek zijn en daarom extra zorg nodig hebben.

Elke gezinskamer is ingericht met benodigde apparatuur voor onder andere monitoring en ondersteuning van vitale functies. De zorg wordt 24 uur per dag en zeven dagen in de week geleverd door een team van gespecialiseerde neonatologieverpleegkundigen, kinderverpleegkundigen, obstetrieverpleegkundigen, algemeen verpleegkundigen en kraamverzorgenden. De neonatologieverpleegkundigen volgen elke vijf jaar een bijscholing en stage in het Radboudumc. Onze neonatologen zijn twee weken per jaar werkzaam in het Radboudumc en lopen elke maand mee met de grote visite om hun vaardigheden en expertise op peil te houden. Het gezin kan 24 uur per dag bij elkaar verblijven zodat u als ouder(s) direct betrokken blijft bij de zorg. 

Voordelen voor u en uw baby

  • Uw baby hoeft minder vaak te worden overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis
    Doordat Rijnstate bijzondere expertise heeft op het gebied van post IC-HC zorg en de hoogwaardige apparatuur die benodigd is voor deze zeer kwetsbare groep pasgeborenen, hoeft uw baby bij problemen minder vaak overgeplaatst te worden naar de NICU van het Radboudumc.
  • Uw kind kan sneller terug naar Rijnstate vanuit het Radboudumc met intensievere zorg
    De kinderen zijn jonger en lichter als ze naar Rijnstate terug mogen, in vergelijking met andere regionale ziekenhuizen in deze omgeving. De baby’s kunnen daardoor sneller van de IC van het Radboudumc af en komen daarmee sneller in een rustigere omgeving. Bij Rijnstate komen de baby's samen met de ouders op een gezinskamer op de nieuwe afdeling Geboortezorg waar ze niet geconfronteerd worden met geluid van andere ernstig zieke kinderen. Voor inwoners uit de volledige regio van het Radboudumc, is Arnhem vaak dichterbij de woonplaats van de ouders dan Nijmegen. Het is dan prettig dat baby’s al in een vroeg stadium naar Rijnstate overgeplaatst kunnen worden voordat ze teruggaan naar hun eigen regionale ziekenhuis.
  • Zorg voor zeer lichte baby’s
    Als er wordt verwacht dat uw baby bij de geboorte lichter is dan 1.500 gram (tot minimaal 1.000 gram), kunt u in Rijnstate bevallen. Bij omliggende algemene ziekenhuizen is het minimale gewicht hoger.

Aandoeningen, behandelingen & onderzoeken

Patiëntervaringen

Te vroeg geboren baby: 'We krijgen steeds meer vertrouwen voor thuis'
Naomi en Roel Verwijst met zoontje Cas in de couveuse

Als je baby is geboren, wil je natuurlijk bij je kindje zijn. Maar wat als je baby te vroeg wordt geboren en zorg nodig heeft? In de gezinskamers van ons nieuwe Centrum voor Vrouw en Kind blijven ouders en kind samen, ook als de baby in de couveuse ligt of de moeder zorg nodig heeft. Dat heeft veel voordelen, merken ouders Naomi (35) en Roel (36) Verwijst: “We kunnen elk moment zien en horen hoe het met Cas gaat.”

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: