1. Intensieve zorg voor pasgeborenen
De expertises van Rijnstate
Intensieve zorg voor pasgeborenen
Rijnstate is sinds 2002 erkend als enige neonataal post IC-HC centrum van het Radboudumc. Hiermee hebben wij een regionale functie voor kwetsbare pasgeborenen met ernstige enkel- of meervoudige problematiek, al dan niet na een verblijf op een neonatale intensive care in het Radboudumc.

Intensieve zorg voor pasgeborenen

De afdeling Neonatologie verzorgt en behandelt te vroeg geboren baby’s, baby’s die te licht van gewicht zijn of die een moeilijke start hebben na de geboorte. Ook liggen hier baby’s die ziek zijn en daarom extra zorg nodig hebben.

De high-care is hiertoe ingericht met benodigde apparatuur voor onder andere monitoring en ondersteuning van vitale functies. De zorg wordt 24 uur per dag en zeven dagen in de week geleverd door een team van gespecialiseerde neonatologieverpleegkundigen. De neonatologieverpleegkundigen volgen elke vijf jaar een bijscholing en stage in het Radboudumc. Onze neonatologen zijn twee weken per jaar werkzaam in het Radboudumc en lopen elke maand mee met de grote visite om hun vaardigheden en expertise op peil te houden. Op de afdeling kunt u als ouder direct om hulp vragen en er is altijd iemand die op uw kindje let. Ouders ervaren deze aanwezigheid vaak als prettig.

Voordelen voor u en uw baby

 • Uw baby hoeft minder vaak te worden overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis
  Doordat Rijnstate bijzondere expertise heeft op het gebied van post IC-HC zorg en de hoogwaardige apparatuur die benodigd is voor deze zeer kwetsbare groep pasgeborenen, hoeft uw baby bij problemen minder vaak overgeplaatst te worden naar de NICU van het Radboudumc.
 • Uw kind kan sneller terug naar Rijnstate vanuit het Radboudumc met intensievere zorg
  De kinderen zijn jonger en lichter als ze naar Rijnstate terug mogen, in vergelijking met andere regionale ziekenhuizen in deze omgeving. De baby’s kunnen daardoor sneller van de IC van het Radboudumc af en komen daarmee sneller in een rustigere omgeving: minder piepjes, minder confrontatie met andere ernstig zieke kinderen. Voor inwoners uit de volledige regio van het Radboudumc, is Arnhem vaak dichterbij de woonplaats van de ouders dan Nijmegen. Het is dan prettig dat baby’s al in een vroeg stadium naar Rijnstate overgeplaatst kunnen worden voordat ze teruggaan naar hun eigen regionale ziekenhuis.
 • Zorg voor zeer lichte baby’s
  Als er wordt verwacht dat uw baby bij de geboorte lichter is dan 1.500 gram (tot minimaal 1.000 gram), kunt u in Rijnstate bevallen. Bij omliggende algemene ziekenhuizen is het minimale gewicht hoger.
 • Gezinskamer
  Als uw baby stabiel genoeg is, maar nog bewaking nodig heeft, mag u als moeder in overleg met de kinderarts bij uw baby op één van de drie gezinskamers op de Neonatologie verblijven. De kraamverzorgende van de kraamafdeling zorgt samen met de neonatologieverpleegkundige voor u en uw baby.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
Marlous Scholten vroeggeboorte

Na een zwangerschap van slechts 30 weken en één dag beviel Marlous Scholten (28) op 9 maart 2017 van Jens. Door een zwangerschapsvergiftiging werd het jongetje tien weken te vroeg geboren. Beiden kenden een moeilijke start, maar kwamen er uiteindelijk goed doorheen.

Lees meer ofBekijk alle patiëntervaringen

Nieuws over dit expertisegebied

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Extra aandacht voor vroeggeboorte op Wereld Prematuren Dag

Op zaterdag 17 november is het Wereld Prematuren Dag. Op deze dag willen de Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen (SOCK) vroeggeboorte onder de aandacht brengen. Ook in Rijnstate staan we vandaag stil bij vroeggeboorte en de gevolgen hiervan.

Lees meer
Extra aandacht voor vroeggeboorte op Wereld Prematuren Dag

Op vrijdag 17 november is het Wereld Prematuren Dag. Op deze dag willen de Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen (SOCK) vroeggeboorte onder de aandacht brengen.

Lees meer