1. Intensieve zorg voor pasgeborenen
De expertises van Rijnstate
Intensieve zorg voor pasgeborenen
Rijnstate is sinds 2002 erkend als enige neonataal post IC-HC centrum van het Radboudumc. Hiermee hebben wij een regionale functie voor kwetsbare pasgeborenen met ernstige enkel- of meervoudige problematiek, al dan niet na een verblijf op een neonatale intensive care in het Radboudumc.

Intensieve zorg voor pasgeborenen

De afdeling Neonatologie verzorgt en behandelt te vroeg geboren baby’s, baby’s die te licht van gewicht zijn of die een moeilijke start hebben na de geboorte. Ook liggen hier baby’s die ziek zijn en daarom extra zorg nodig hebben.

De high-care is hiertoe ingericht met benodigde apparatuur voor onder andere monitoring en ondersteuning van vitale functies. De zorg wordt 24 uur per dag en zeven dagen in de week geleverd door een team van gespecialiseerde neonatologieverpleegkundigen. De neonatologieverpleegkundigen volgen elke vijf jaar een bijscholing en stage in het Radboudumc. Onze neonatologen zijn twee weken per jaar werkzaam in het Radboudumc en lopen elke maand mee met de grote visite om hun vaardigheden en expertise op peil te houden. Op de afdeling kunt u als ouder direct om hulp vragen en er is altijd iemand die op uw kindje let. Ouders ervaren deze aanwezigheid vaak als prettig.

Voordelen voor u en uw baby

 • Uw baby hoeft minder vaak te worden overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis
  Doordat Rijnstate bijzondere expertise heeft op het gebied van post IC-HC zorg en de hoogwaardige apparatuur die benodigd is voor deze zeer kwetsbare groep pasgeborenen, hoeft uw baby bij problemen minder vaak overgeplaatst te worden naar de NICU van het Radboudumc.
 • Uw kind kan sneller terug naar Rijnstate vanuit het Radboudumc met intensievere zorg
  De kinderen zijn jonger en lichter als ze naar Rijnstate terug mogen, in vergelijking met andere regionale ziekenhuizen in deze omgeving. De baby’s kunnen daardoor sneller van de IC van het Radboudumc af en komen daarmee sneller in een rustigere omgeving: minder piepjes, minder confrontatie met andere ernstig zieke kinderen. Voor inwoners uit de volledige regio van het Radboudumc, is Arnhem vaak dichterbij de woonplaats van de ouders dan Nijmegen. Het is dan prettig dat baby’s al in een vroeg stadium naar Rijnstate overgeplaatst kunnen worden voordat ze teruggaan naar hun eigen regionale ziekenhuis.
 • Zorg voor zeer lichte baby’s
  Als er wordt verwacht dat uw baby bij de geboorte lichter is dan 1.500 gram (tot minimaal 1.000 gram), kunt u in Rijnstate bevallen. Bij omliggende algemene ziekenhuizen is het minimale gewicht hoger.
 • Gezinskamer
  Als uw baby stabiel genoeg is, maar nog bewaking nodig heeft, mag u als moeder in overleg met de kinderarts bij uw baby op één van de drie gezinskamers op de Neonatologie verblijven. De kraamverzorgende van de kraamafdeling zorgt samen met de neonatologieverpleegkundige voor u en uw baby.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Ik ben blij dat ik bij mijn vrouw en zoontje kon blijven’
Familie Leunk - geboortezorg

Baby Louk krijgt te maken met zuurstoftekort bij zijn geboorte en komt op de High Care terecht voor observatie en onderzoek. Papa Jan Willem: "Gelukkig heeft hij er niets aan overgehouden. Doordat Louk en mijn vrouw Melissa op één kamer lagen, hebben we hem vaak zelf kunnen verzorgen."

Lees meer ofBekijk alle patiëntervaringen