Ondersteunende zorg bij kanker

Beweging

De ziekte kanker en de behandelingen kunnen vermoeidheid veroorzaken. Een deel van de (ex-) patiënten houdt na de behandeling lange tijd last van vermoeidheid of een verminderde conditie, soms in ernstige mate. De oorzaken daarvan zijn niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen lichamelijke en emotionele factoren een rol.

Negatieve spiraal van vermoeidheid

Als u moe bent, gaat u het vaak rustiger aan doen. Maar het risico daarvan is dat u in de negatieve spiraal van vermoeidheid komt. Doordat u moe bent wordt, u minder actief. Door de verminderde activiteit gaat uw conditie achteruit en vermindert uw spiermassa. Hierdoor wordt de vermoeidheid juist weer erger. Uit onderzoek blijkt dat lichamelijk actief zijn tijdens en na de behandeling voor kanker uw conditie, vermoeidheid en kwaliteit van leven verbetert. Mensen die lichamelijk actief zijn, hebben meestal minder klachten van een behandeling met chemotherapie en hebben na de behandeling minder moeite om weer met hun werk te beginnen.

150 minuten per week bewegen

Het advies is om minstens 150 minuten (2,5 uur) per week te bewegen, ook tijdens de behandeling met chemotherapie. Misschien lukt dit de eerste dagen na de kuur niet omdat u zich te ziek voelt, maar in de goede dagen kunt u wel weer gaan bewegen.

Dit bewegen bestaat uit conditietraining (denk aan wandelen en fietsen, cardiofitness) gecombineerd met krachttraining (twee keer per week).

Bijvoorbeeld: drie of vier keer per week een halfuur wandelen, fietsen, cardio fitness en/of zwemmen en twee keer per week half uur krachttraining (bijvoorbeeld. met gewichtjes). Ook kan het prettig en stimulerend zijn ‘mee te sporten’ met bijvoorbeeld een televisieprogramma (NL in beweging). Beweeg altijd op uw eigen niveau en binnen uw eigen grenzen. Het stimuleert vaak als u dit samen met iemand kunt doen.

Daarnaast is het prima als u bijvoorbeeld ’s middags een poosje gaat rusten als u dat nodig heeft. Probeer een goede balans te vinden tussen rust en lichamelijke activiteit.

Bewegen onder begeleiding

Bewegen kunt u zelf doen, thuis of in de sportschool. Maar soms is het prettig om begeleiding te krijgen. Er zijn diverse fysiotherapeuten in de regio die in individueel- of groepsverband een revalidatieprogramma aanbieden voor mensen met kanker. Hieraan kunt u vaak ook tijdens de behandeling al deelnemen. U kunt bij de fysiotherapeut bij u in de buurt navragen of zij mogelijkheden voor u hebben. Eventueel heeft de verpleegkundige een adressenlijst met oncologische fysiotherapeuten.

In Rijnstate Zevenaar is een oefengroep (programma Evenwicht) die twee keer per week één uur traint. Daarnaast krijgt u binnen dit programma ook advies van de diëtist en begeleiding van een maatschappelijk werker aangeboden. Meer informatie over dit programma krijgt u van de verpleegkundige.

Voor wie is het?

Voor iedereen met de diagnose kanker en die behandeld wordt of is.

Afspraak maken?

Wilt u aan de slag met het programma Evenwicht? Neemt u dan contact op met de afdeling Fysiotherapie, telefoonnummer 088 – 005 9544.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: