Kwaliteit peniskankerzorg bij Rijnstate
Bij Rijnstate beslissen we graag samen met u welke behandeling het beste past bij uw persoonlijke situatie. We vinden het belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten en hoe de kwaliteit van onze zorg is. Daarom publiceren we ieder jaar voor onze peniskankerzorg kwaliteitscijfers. Hieronder leest u meer over onze patiënttevredenheid, het aantal behandelingen, complicaties na een operatie en wacht- en toegangstijden. Deze cijfers baseren we op onderzoek onder patiënten en medische resultaten.
Patiënttevredenheid
8,6
Gemiddelde waardering door patiënten met peniskanker in Rijnstate Arnhem.
8,8
Gemiddelde waardering door patiënten voor de verpleegafdeling Oncologie-Urologie in Rijnstate Arnhem.
‘Het ging niet over, dus ging ik ermee naar de huisarts.
Patiënt peniskanker
Het begon met een plekje op zijn penis, dat Johan zes jaar geleden ontdekte. Sinds die tijd is Johan (65) twee keer geopereerd aan peniskanker. Hoewel hij er makkelijk over praat, vertelt hij toch liever anoniem zijn verhaal. "Ik heb geluk gehad”, blikt hij terug. “Ik heb altijd de instelling gehad ‘als het gerepareerd is, ben ik weer de oude'. Zo is het ook; ik voel me nu weer gezond.”
Patiënt na peniskanker: ‘Ik voel me weer gezond’
Bekwaamheid
Bij peniskanker zijn er verschillende behandelingen mogelijk, zoals een operatie, laserbehandeling, bestraling of chemotherapie. Peniskanker is een zeldzame aandoening waarvan in complexere vorm ongeveer 170 nieuwe gevallen per jaar in Nederland voorkomen. Grotere en complexere tumoren (stadium > T1aG1) worden behandeld in gespecialiseerde centra. Rijnstate is een van de weinige centra in Nederland voor diagnostiek en behandeling van peniskanker. Daarbij werken we nauw samen met het Antoni van Leeuwenhoek.
Aantal patiënten dat behandeld is voor peniskanker in Rijnstate
33
2021
20
2020
Aantal behandelde patiënten met voorstadium peniskanker
7
2021
14
2020
Aantal behandelingen
Wetenschappelijke beroepsverenigingen hebben vastgesteld dat een ziekenhuis minimaal 10 behandelingen bij peniskanker (stadium > T1aG1) per jaar moet doen.
Bij een voorstadium van peniskanker wordt een besnijdenis geadviseerd en behandelt de arts de tumor vervolgens penissparend. Meestal gebeurt dit door middel van een laserbehandeling of een chemotherapie-crèmebehandeling.
Wachttijden
Patiënten kunnen bij verdenking op peniskanker gemiddeld binnen zes werkdagen terecht op de polikliniek Urologie. Alle onderzoeken vinden plaats op één dag.
Gemiddeld 28 dagen wachttijd tussen het polikliniekbezoek en de operatie.