Kwaliteit maagkankerzorg bij Rijnstate
Bij Rijnstate beslissen we graag samen met u welke behandeling het beste past bij uw persoonlijke situatie. We vinden het belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten en hoe de kwaliteit van onze zorg is. Daarom publiceren we ieder jaar voor onze maagkankerzorg kwaliteitscijfers. Hieronder leest u meer over onze patiënttevredenheid, het aantal behandelingen, complicaties na een operatie en wachttijden. Deze cijfers baseren we op onderzoek onder patiënten en medische resultaten.
Patiënttevredenheid
8,4
Patiënttevredenheid
Gemiddelde waardering door patiënten voor de verpleegafdeling voor maagchirurgie in Rijnstate Arnhem.
‘Dé specialisten voor deze maagoperatie zitten hier'
Jos Las
Toen Jos Las (56) uit Berghem (bij Oss) werd geconfronteerd met de diagnose maagkanker, moest hij meteen aan zijn vader denken die hieraan is overleden. Bij Jos kon de tumor verwijderd worden dankzij een maagoperatie in Rijnstate.
Zo’n vijftig kilometer reizen is het voor Jos en zijn vrouw Marion, maar gek vonden ze het niet om voor deze operatie naar Rijnstate te komen. “Hier zitten de specialisten voor deze operatie, vertelde mijn arts in Nijmegen”, legt Jos Las uit. “Ik wil beter worden en dan maakt een beetje reizen me echt niet uit. Ze hebben de tumor verwijderd door tachtig procent van mijn maag weg te halen.”

Bekwaamheid
De verwijdering van een deel van de maag vanwege maagkanker komt niet vaak voor, ongeveer 450 keer per jaar in Nederland. Het is dan belangrijk dat een ziekenhuis voldoende ervaring heeft en dus genoeg patiënten behandelt. In Rijnstate komen patiënten voor een operatieve behandeling van maagkanker uit Ziekenhuis Gelderse Vallei, Slingeland Ziekenhuis, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Radboudumc en Maasziekenhuis Pantein.
Rijnstate werkt nauw samen met het Radboudumc binnen het slokdarm-maagcentrum (SMACON) en behoort tot de drie grootste centra in Nederland op het gebied van behandeling van slokdarm- en maagkanker. Ook vinden in Rijnstate maagoperaties bij patiënten met een erfelijke vorm van maagkanker plaats.
Totaal aantal geopereerde patiënten voor maagkanker
34
2021
32
2020
Aantal operaties
Wetenschappelijke beroepsverenigingen hebben voor 2021 vastgesteld dat elk ziekenhuis minimaal 20 maagkankeroperaties per jaar moet doen. Rijnstate voldoet aan deze eis.
Maagresectie vanwege adenocarcinoom
34
2021
30
2020
Overige palliatieve maagoperaties vanwege maagkanker
0
2021
2
2020
Bij een operatieve behandeling van maagkanker wordt de tumor verwijderd (resectie). De operatie wordt eventueel gecombineerd met een voor- en nabehandeling met medicijnen. Het doel van deze behandeling is genezing. De meest voorkomende vorm van maagkanker is het adenocarcinoom. Dit is een tumor die ontstaat uit de klierbuisjes in het slijmvlies van de maag. Een zeldzame vorm van maagkanker is de zogenaamde GIST, deze tumoren ontstaan uit cellen in de spierlaag van de maagwand. GIST-tumoren hebben een totaal ander gedrag dan tumoren die uitgaan van het maagslijmvlies (adenocarcinoom) en vragen daarom om een andere behandeling. Deze behandeling vindt ook in Rijnstate plaats.
Een palliatieve behandeling is niet om de maagkanker te genezen, maar om de ziekte zoveel mogelijk af te remmen en klachten te verminderen. Een palliatieve maagoperatie heeft als doel het herstellen van de doorgankelijkheid van de maag. Hiernaast staat het totaal aantal operaties voor maagkanker opgesplitst in verschillende soorten operaties.
Behandelresultaten
Een maagkankeroperatie is een ingrijpende operatie, met risico op complicaties. Rijnstate hecht er veel belang aan om deze complicaties goed in kaart te brengen. Chirurgen en operatieteams kunnen van deze informatie leren en de zorg voor onze patiënten verder verbeteren. Hier geven wij inzicht in het aantal complicaties bij de behandeling van maagkanker in Rijnstate.
Het percentage patiënten waarbij de snijranden na de operatie voor maagkanker geen kankerweefsel bevatten (2021)
96,7%
Rijnstate
94,6%
Landelijk gemiddelde
Percentage geopereerde patiënten voor maagkanker met een gecompliceerd verloop* (2021)
15,3%
Rijnstate**
19,2%
Landelijk gemiddelde
Het percentage geopereerde patiënten voor maagkanker dat is overleden tijdens de ziekenhuisopname of binnen 30 dagen na de ziekenhuisopname (2021)
3,2%
Rijnstate*
3,8%
Landelijk gemiddelde*
Geen patiënt is hetzelfde. Zo heeft bijvoorbeeld de conditie van de patiënt voordat hij of zij geopereerd wordt veel effect op het resultaat van de operatie en op het ontstaan van complicaties. In de cijfers is daarom rekening gehouden met een aantal factoren, zoals leeftijd, geslacht, eerdere maag/buikoperaties en andere onderliggende ziektes, zoals hartfalen.
*Met gecompliceerd verloop wordt bedoeld: heroperatie vanwege complicaties of een verlengde opnameduur van meer dan 21 dagen vanwege complicaties na de operatie of overlijden tijdens of na ziekenhuisopname.
**Deze cijfers zijn gecorrigeerd, dat betekent dat er rekening is gehouden met andere factoren dan de maagkanker (bijvoorbeeld leeftijd en andere aandoeningen). Deze cijfers zijn berekend over een periode van 2 jaar, 2020 en 2021.
*Deze cijfers zijn berekend over een periode van 2 jaar, 2020 en 2021.
Wachttijden
Het landelijk streven is om binnen vijf weken na het stellen van de diagnose te starten met de behandeling voor maagkanker. Dit kan een operatie zijn of chemotherapie als voorbereiding van een operatie.
Ziekenhuis Gelderse Vallei, het Slingeland Ziekenhuis, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Radboudumc en Maasziekenhuis Pantein verwijzen patiënten naar Rijnstate voor de operatie van maagkanker.
Gemiddelde wachttijd in dagen (mediaan) van patiënten van Rijnstate van diagnose tot start behandeling
38
2021Rijnstate
47
2021Landelijk gemiddelde
Gemiddelde wachttijd in dagen (mediaan) van patiënten verwezen vanuit een ander ziekenhuis naar Rijnstate van diagnose tot start behandeling
33,5
2021Rijnstate
38,5
2021Landelijk gemiddelde
Meer informatie
Voordat er gestart kan worden met een behandeling voor maagkanker wordt er altijd een goede afweging gemaakt of de behandeling ‘genezend’ kan zijn. Er is onderzoek nodig om uitzaaiingen van de maagkanker uit te sluiten. Een patiënt moet daarnaast ook fit genoeg zijn om te starten met de behandeling. Dit is vaak niet het geval, bijvoorbeeld vanwege hoge leeftijd, bijkomende aandoeningen of door gewichtsverlies. Deze patiënten moeten eerst weer voldoende conditie krijgen voor de behandeling kan starten. Als bepaald is dat een behandeling verantwoord en zinnig is, starten we zo snel mogelijk.