Kwaliteit oncologische zorg bij Rijnstate
Balie Oncologisch Centrum

Kwaliteit longkankerzorg bij Rijnstate

Bij Rijnstate beslissen we graag samen met u welke behandeling het beste past bij uw persoonlijke situatie. We vinden het belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten en hoe de kwaliteit van onze zorg is. Daarom publiceren we ieder jaar voor onze longkankerzorg kwaliteitscijfers. Hieronder leest u meer over onze patiënttevredenheid, het aantal behandelingen, complicaties na een operatie en wacht- en toegangstijden. Deze cijfers baseren we op onderzoek onder patiënten en medische resultaten.

Patiënttevredenheid

8,5

Patiënttevredenheid

Gemiddelde waardering door patiënten voor de verpleegafdeling  Longziekten in Rijnstate Arnhem.

Immunotherapie thuis: ‘Tijdens de thuisbehandeling werk ik gewoon lekker door'

Ingrid van Berkel

Acht jaar geleden werd Ingrid van Berkel (60) uit Ellecom voor longkanker behandeld. En met succes, zo leek het. Maar zeven jaar later was de kanker terug en helaas niet meer te genezen. Wel krijgt ze immunotherapiebehandelingen om de kanker te vertragen. Voor dit laatste hoeft ze tegenwoordig niet meer elke veertien dagen naar het ziekenhuis.

“In een Facebookgroep voor longkankerpatiënten las ik over thuisbehandeling voor immunotherapie. Dat leek me ideaal! Ik heb het meteen bij Rijnstate aangekaart. Ze reageerden enthousiast. Nadat de eerste elf kuren hier zonder bijwerkingen waren verlopen, kreeg ik alle medewerking om de behandeling thuis voort te zetten.”

Lees verder

Bekwaamheid

Rijnstate is qua aantallen een van de grootste centra in Nederland voor de behandeling van longkanker. 

Aantal nieuwe patiënten behandeld voor longkanker in Rijnstate

283

2021

309

2020

Aantal patiënten geopereerd voor longkanker of een andere afwijking in de longholte (anatomische parenchymresectie)

97

2021

96

2020

Aantal nieuwe patiënten gestart met immunotherapie

121

2021

79

2020

Totaal aantal patiënten behandeld met immunotherapie

182

2021

162

2020

Percentage patiënten met adenocarcinoom (subgroep van niet kleincellig longkanker) dat niet meer beter wordt en bij wie moleculaire diagnostiek is uitgevoerd (2021)

100%

Rijnstate

95,3%

Landelijk gemiddelde

Aantal operaties

Wetenschappelijke beroepsverenigingen hebben voor 2021 vastgesteld dat een ziekenhuis minimaal 20 longkankeroperaties per jaar moet doen.

Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen afweersysteem de kankercellen beter kan vernietigen. Rijnstate is één van de zes expertisecentra in Nederland voor immunotherapie bij longkanker. Patiënten kunnen ook een aantal therapieën thuis krijgen.

Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen afweersysteem de kankercellen beter kan vernietigen. Rijnstate is een van de zes expertisecentra in Nederland voor immunotherapie bij longkanker. Patiënten kunnen ook een aantal therapieën thuis krijgen.

Bij het uitvoeren moleculaire diagnostiek (ook wel DNA onderzoek) wordt een stukje van de tumor onderzocht om te weten welke vorm van kanker de patiënt heeft. Met dit onderzoek kunnen patiënten met longkanker een persoonsgerichte behandeling op maat krijgen. Met de komst van doelgerichte therapieën is de prognose voor deze patiëntengroep sterk verbeterd.

Behandelresultaten

Kwaliteit van leven

De behandeling van longkanker is doorgaans intensief en heeft meestal veel impact op de kwaliteit van leven van onze patiënten. Wij willen continu onze zorg voor patiënten verder verbeteren en daarbij ook meer inzicht krijgen in het effect van de behandeling op het dagelijks leven. Daarom vragen wij aan onze patiënten met longkanker om op een aantal momenten tijdens de behandeling vragenlijsten in te vullen, bijvoorbeeld over in hoeverre de patiënt nog in staat is dagelijkse activiteiten uit te voeren. Door de antwoorden op die verschillende momenten naast elkaar te leggen, krijgen wij een beeld van het effect van de behandeling op de kwaliteit van leven.

Complicaties

Een operatie voor de behandeling van longkanker is een ingrijpende, complexe operatie, met risico’s op complicaties. Rijnstate hecht er veel belang aan om deze complicaties goed in kaart te brengen. Hiervan kunnen longchirurgen en operatieteams leren en daardoor uiteindelijk de zorg verder verbeteren. Hier geven wij meer inzicht in het aantal complicaties bij de operatieve behandeling van longkanker in Rijnstate.

Percentage geopereerde patiënten voor niet-kleincellig longkanker met een gecompliceerd beloop na de operatie (2021)

12,3%

Rijnstate*

12,3%

Landelijk gemiddelde*

Percentage geopereerde patiënten voor niet-kleincellig longkanker dat binnen 30 dagen na de operatie is overleden (2021)

1,8%

Rijnstate*

1,4%

Landelijk gemiddelde*

Percentage patiënten met stadium IV niet-kleincellig longkanker die niet in aanmerking komen voor een behandeling met curatieve intentie, die als eerste behandeling een doelgerichte therapie hebben gekregen.

10%

2021Rijnstate

9,2%

2021Landelijk gemiddelde

Gecompliceerd beloop

Met gecompliceerd beloop wordt bedoeld: overlijden tijdens ziekenhuisopname of binnen 30 dagen na de operatie, heroperatie vanwege complicaties of een totale opnameduur langer dan 14 dagen vanwege complicaties, kleinere complicaties zoals een urineweginfectie. 

*Deze cijfers zijn berekend over een periode van 2 jaar, 2019 en 2020.

Meer informatie

Geen enkele patiënt is hetzelfde. De conditie van de patiënt, voordat hij of zij geopereerd wordt, heeft veel effect op het resultaat van de operatie en het ontstaan van complicaties. In de cijfers is daarom rekening gehouden met een aantal factoren. Bijvoorbeeld als mensen naast longkanker ook andere onderliggende ziektes hebben, zoals hartfalen. Maar bijvoorbeeld ook met leeftijd, geslacht en eerdere longoperaties.

*Deze cijfers zijn berekend over een periode van 2 jaar, 2020 en 2021. In Rijnstate gaat het om twee patiënten.

Doelgerichte therapie

Voor patiënten met longkanker en uitzaaiingen in andere organen (stadium IV) is genezing vaak niet meer mogelijk. Deze patiënten kunnen een behandeling krijgen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. De meeste mensen krijgen een behandeling met doelgerichte therapie of immunotherapie. Bij longkanker zijn er verschillende soorten doelgerichte therapie. Het soort doelgerichte therapie hangt af van in welk gen een afwijking in het DNA zit. Immunotherapie kan het leven verlengen.

Wachttijden

< 5
werkdagen
Toegangstijd
< 3
weken
Start behandeling na diagnose

Patiënten kunnen bij een verdenking op longkanker binnen vijf werkdagen bij ons terecht op de vlekkenpoli van Longgeneeskunde. 

Na de diagnose longkanker starten de meeste behandelingen binnen drie weken.

Patiënten kunnen bij een verdenking op longkanker binnen vijf werkdagen bij ons terecht op de vlekkenpoli van Longgeneeskunde. Na de diagnose longkanker starten de meeste behandelingen binnen drie weken.

Het percentage patiënten dat, na de multidisciplinaire bespreking van het behandelplan, binnen 21 dagen geopereerd is (2021)

66,8%

Rijnstate

62,4%

Landelijk gemiddelde

Meer informatie

Soms duurt het langer dan 21 dagen voordat er geopereerd gaat worden. Bijvoorbeeld omdat er voor de operatie nog behandelingen nodig zijn om in een zo goed mogelijke conditie aan de operatie te kunnen beginnen. Denk aan behandelingen bij een cardioloog of fysiotherapeut.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: