Onderzoek hartinfarct

TELSTAR-trial

Dit is een onderzoek naar de behandeling van patiënten die na een hartstilstand en reanimatie een hersenactiviteit hebben die lijkt op epilepsie. 

Over het onderzoek

Tijdens een hartstilstand ligt de aanvoer van zuurstof naar de hersenen even stil. Hierdoor kan schade aan de hersenen ontstaan. Daardoor zijn de meeste patiënten na een hartstilstand en reanimatie bewusteloos. We noemen dat coma. Bij patiënten in coma kunnen we met een hersenfilmpje (EEG) de activiteit van de hersenen meten. Hiermee kunnen we een uitspraak doen over de ernst van de hersenschade en de kans op herstel. Bij een deel van de patiënten zien we afwijkende hersenactiviteit die lijkt op epilepsie. Dit wijst op ernstige hersenbeschadiging met een kleine kans op herstel. Uit onderzoek is gebleken dat bij deze hersenactiviteit ongeveer 90 procent van de patiënten overlijdt.

Met de TELSTAR-trial onderzoeken we of behandeling met medicijnen tegen epilepsie het herstel van patiënten met een hersenactiviteit die lijkt op epilepsie verbetert.

Wat is het doel van het onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is achterhalen of patiënten die na een reanimatie een hersenactiviteit hebben die lijkt op epilepsie en zo snel mogelijk worden behandeld met medicatie tegen epilepsie, beter herstellen dan patiënten die deze behandeling niet krijgen.

Wat houdt meedoen in?

Om te beoordelen of behandeling met medicijnen tegen epilepsie beter is dan alleen de standaardbehandeling, worden de deelnemers aan het onderzoek in twee groepen verdeeld:

  • Groep 1 krijgt naast de standaardbehandeling ook behandeling met medicijnen tegen epilepsie.
  • Groep 2 krijgt alleen de standaardbehandeling (controlegroep).

Patiënten worden door middel van loting verdeeld in twee groepen. De behandelend arts en de onderzoekers hebben geen invloed op de uitslag van deze loting. Na drie, zes en twaalf maanden onderzoeken we via een telefonisch interview hoe goed het herstel van patiënten is. Na twaalf maanden worden patiënten in het ziekenhuis waar ze behandeld zijn uitgenodigd voor een uitgebreider interview met vragenlijsten en testen van onder andere het geheugen.

Wie kan er meedoen?

Volwassen patiënten die na een reanimatie zijn opgenomen op de Intensive Care en een hersenactiviteit hebben die lijkt op epilepsie, komen in aanmerking om mee te doen aan dit onderzoek. De loting gebeurt direct na het vaststellen van de hersenactiviteit. Daarna vraagt de arts of onderzoeker aan de familie van de patiënt zo snel mogelijk toestemming voor deelname aan het onderzoek.

Lees meer over dit onderzoek

Welke ziekenhuizen doen er mee aan dit onderzoek?

Dit onderzoek is opgezet in Rijnstate, in samenwerking met de Universiteit Twente en het Medisch Spectrum Twente. De volgende ziekenhuizen doen mee aan het onderzoek:

  • Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
  • Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
  • Hôpital Erasme-Université Libre de Bruxelles, Brussel
  • Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam
  • Maastricht UMC+
  • Medisch Spectrum Twente, Enschede
  • Radboudumc, Nijmegen
  • Rijnstate, Arnhem
  • Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein
  • Universitair Medisch Centrum Groningen
  • VieCuri Medisch Centrum, Noord-Limburg

 Het onderzoek is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Epilepsiefonds.

Heeft u vragen?

Met vragen over dit onderzoek kunt u terecht bij de behandelend intensivist of neuroloog. Ook kunt u contact opnemen met de studiecoördinator via het e-mailadres info@telstartrial.nl.

Kijk voor meer informatie op www.telstartrial.nl.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: