Onderzoek hartinfarct

Cracking Coma

Dit is een onderzoek naar de waarde van MRI-scans voor het beter voorspellen van hersenherstel na een hartstilstand.

Over het onderzoek

De hersenen vormen een belangrijk orgaan dat veel zuurstof nodig heeft. Tijdens een hartstilstand ligt de aanvoer van zuurstof even stil. Hierdoor kan schade aan de hersenen ontstaan. Daardoor zijn de meeste patiënten na een hartstilstand en reanimatie bewusteloos. We noemen dat coma. Ongeveer 50 procent van deze patiënten in coma overlijdt of heeft permanente schade aan de hersenen door zuurstoftekort. Het is bij patiënten in coma moeilijk om te bepalen hoe ernstig de hersenschade is. Ook is het moeilijk om te voorspellen of iemand weer wakker kan worden en of er restverschijnselen blijven bestaan.

Eerdere onderzoeken in Rijnstate hebben aangetoond dat een hersenfilmpje (EEG) al veel belangrijke informatie oplevert. Met een EEG kunnen we bij ongeveer de helft van de patiënten in coma het herstel betrouwbaar voorspellen. Dat is een hele vooruitgang. Het betekent echter ook dat er voor de andere helft onzekerheid blijft bestaan. Met het Cracking Coma onderzoek kijken we of we met MRI-scans van de hersenen nog beter kunnen bepalen hoeveel schade er door de hartstilstand aan de hersenen is ontstaan en wat de kans op herstel is.

Wat is het doel van het onderzoek?

Onderzoeken of MRI-scans van de hersenen die gemaakt zijn in de eerste dagen na een hartstilstand, kunnen bijdragen aan het voorspellen van de kans op neurologisch herstel bij patiënten die na een reanimatie in coma liggen.

Wat houdt meedoen in?

Dit is een multicenter cohort onderzoek. Dat betekent dat we in meerdere ziekenhuizen in Nederland patiënten volgen die op de Intensive Care zijn opgenomen na een hartstilstand. Omdat de patiënt zelf geen toestemming kan geven, wordt aan de familie toestemming gevraagd voor deelname aan dit onderzoek. Patiënten die meedoen aan het onderzoek krijgen dezelfde behandeling als patiënten die niet meedoen. Daarnaast worden er gedurende de eerste tien dagen na reanimatie één of meerdere MRI-scans van de hersenen gemaakt.

Als de patiënt weer wakker wordt, wordt aan hem of haar zelf gevraagd om nogmaals toestemming te geven. Daarna volgen we de patiënt een jaar lang om te kijken hoe het verdere herstel gaat. We testen daarbij onder andere het geheugen en kijken of de patiënt al zijn werkzaamheden weer kan oppakken.

Wie kan er meedoen?

Patiënten die zijn opgenomen op de Intensive Care na een reanimatie en in coma liggen, komen in aanmerking om mee te doen aan dit onderzoek. De arts of studiecoördinator neemt contact op met de familie als een patiënt in aanmerking komt voor deelname.

Voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • hartstilstand op basis van een hartprobleem of longembolie;
  • geen dementie;
  • geen contra-indicatie voor het ondergaan van een MRI-scan (bijvoorbeeld een pacemaker).

Lees meer over dit onderzoek

Welke ziekenhuizen doen er mee aan dit onderzoek?

Dit onderzoek is opgezet door Rijnstate in samenwerking met het Radboudumc. Binnenkort zal ook het Maastricht UMC deelnemen.

Heeft u vragen?

Met vragen over dit onderzoek kunt u terecht bij de behandelend intensive care arts of bij studiecoördinator Hanneke Keijzer door te mailen naar hmkeijzer@rijnstate.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: