Onderzoek beroerte

MR CLEAN LATE

Dit is een onderzoek naar het effect van een intra-arteriële behandeling van een acuut herseninfarct bij patiënten die laat op de spoedeisende hulp komen.

Over het onderzoek

Een herseninfarct ontstaat doordat een bloedvat in de hersenen is afgesloten door een stolsel. Hierdoor ontvangt een deel van de hersenen geen bloed en kan beschadigd raken. De klachten die door deze aandoening kunnen ontstaan zijn verlammingen, gevoelsstoornissen, taalproblemen en/of gedeeltelijke blindheid.

Het doel van intra-arteriële behandeling is om de toevoer van bloed naar de hersenen zo snel mogelijk te herstellen. De radioloog gaat via een bloedvat in de lies met een hol slangetje (katheter) naar het afgesloten bloedvat in het hoofd. Via dit slangetje wordt een apparaatje (stent) ingebracht waarmee het stolsel kan worden opgepakt en verwijderd. Ook kunnen antistollingsmiddelen dichtbij worden toegediend om het stolsel op te lossen.

De intra-arteriële behandeling blijkt een gunstig effect te hebben op de gezondheid van personen die minder dan 6 uur klachten hebben van het herseninfarct. We onderzoeken of de behandeling ook zinvol is voor personen die 6 tot 24 uur klachten hebben van het herseninfarct.

Wat is het doel van het onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken wat het effect is van een intra-arteriële behandeling op de gezondheidstoestand als de symptomen van het herseninfarct langer dan 6 en korter dan 24 uur bestaan.

Wat houdt meedoen in?

Tijdens het onderzoek vergelijken we de gezondheid van mensen die een intra-arteriële behandeling ondergaan (groep 1) met mensen die deze behandeling niet ondergaan (groep 2). De helft van de proefpersonen krijgt een intra-arteriële behandeling. De andere helft krijgt deze niet. Dit wordt bepaalt met een loting.

Intra-arteriële behandeling

Als u bent ingedeeld om een intra-arteriële behandeling te krijgen, dan krijgt u deze behandeling op de afdeling Radiologie. De slagader in uw lies wordt aangeprikt om de behandeling te kunnen beginnen. Hierbij wordt ter plaatse een verdoving gegeven. Soms is het nodig om medicijnen toe te dienen die u slaperig maken of u helemaal in slaap brengen. Dit laatste noemen we algehele narcose. Uw behandelend arts kan u vertellen of dit bij u van toepassing is. Na afloop van de intra-arteriële behandeling wordt u opgenomen op de verpleegafdeling/medium care.

De bloedstolsels die met de katheterbehandeling zijn verwijderd, worden opgeslagen in een biobank. Ze worden onderzocht en onder een microscoop bekeken om te bepalen of er bepaalde kenmerken van de bloedstolsels gerelateerd zijn aan de oorzaak van uw herseninfarct en aan het uiteindelijke effect van de behandeling op uw herstel.

Geen intra-arteriële behandeling

Bij de reguliere behandeling wordt u opgenomen op de Stroke-Unit. Onderzoeken worden gedaan om in te schatten wat de oorzaak is van uw herseninfarct. De behandeling (bijvoorbeeld medicatie) is gericht op het verlagen van het risico dat er nog een keer een herseninfarct optreedt. Informatie hierover krijgt u van uw behandelend arts.

Bezoeken en metingen beide groepen

Vanwege het herseninfarct wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens uw opname doen we een aantal onderzoeken als aanvulling op de standaard zorg:

  • Na de behandeling maken we een scan om te zien of het behandelde bloedvat nog steeds open is: een CT-angiografie na 24 uur of een MR-angiografie na 24 tot 48 uur. Bij deze scan wordt contrastvloeistof toegediend.
  • Als er 24 uur na de behandeling een CT-angiografie is gemaakt, volgt er voordat u wordt ontslagen uit het ziekenhuis een CT van uw hersenen ter controle. Bij deze scan wordt in principe geen contrastvloeistof toegediend.

Drie maanden na de behandeling

Na ontslag uit het ziekenhuis wordt u ongeveer drie maanden na uw behandeling gebeld. U krijgt dan vragen over uw gezondheidstoestand. Dit gesprek duurt ongeveer 20 minuten. Om de resultaten zo min mogelijk te beïnvloeden, weet de onderzoeker niet welke behandeling u heeft gehad.

Een erkende medisch-ethische toetsingscommissie heeft het onderzoek beoordeeld en goedgekeurd.

Wie kan er meedoen?

Patiënten die op de spoedeisende hulp komen met een beroerte doen mee aan dit onderzoek. U kunt zich dus zelf niet aanmelden voor dit onderzoek.

Lees meer over dit onderzoek

Welke ziekenhuizen doen er mee aan dit onderzoek?

  • Erasmus MC, Rotterdam
  • AMC, Amsterdam
  • MUMC, Maastricht*
  • LUMC, Leiden
  • UMCG, Groningen
  • Radboudumc, Nijmegen
  • St. Elisabeth, Tilburg
  • Catharina, Eindhoven
  • St. Antonius, Nieuwegein
  • HagaZiekenhuis, Den Haag
  • Reiner de Graaf, Delft
  • HMC, Den Haag
  • Rijnstate, Arnhem
  • UMC Utrecht
  • Isala, Zwolle
  • Medisch Spectrum Twente, Enschede
  • Zuyderland Medisch Centrum, Heerlen
  • Amphia, Breda
  • Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht

Dit onderzoek wordt gecoördineerd door het Maastricht UMC (MUMC).

Heeft u vragen?

Met vragen over dit onderzoek kunt u terecht bij de onderzoeksgroep neurologie van het Rijnstate Vasculair Centrum.

E-mailadres: mcmsimons@rijnstate.nl
Telefoonnummer: 088 - 005 8876

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: