Onderzoek beroerte

APACHE-AF

Dit is een onderzoek naar antistollingsmedicijnen (bloedverdunners) bij patiënten met boezemfibrilleren en een hersenbloeding.

Over het onderzoek

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 800 mensen een hersenbloeding terwijl ze een antistollingsmedicijn gebruiken. Het grootste deel van deze mensen krijgt dit medicijn voorgeschreven omdat ze de hartritmestoornis 'boezemfibrilleren' hebben. Door boezemfibrilleren kunnen er in het hart bloedstolsels ontstaan. Soms kan een stolsel vanuit het hart in een bloedvat in de hersenen terechtkomen. Het stolsel sluit het bloedvat dan af. Daardoor komt er geen bloed meer in een deel van de hersenen en ontstaat er een herseninfarct.

Het antistollingsmedicijn voorkomt herseninfarcten, maar vergroot ook de kans op een hersenbloeding. In de afgelopen jaren zijn er nieuwe antistollingsmedicijnen ontwikkeld, zoals apixaban. Met deze nieuwe medicijnen is de kans op een hersenbloeding kleiner dan bij de standaard antistollingsmedicijnen. De bescherming tegen een herseninfarct is net zo goed. Het risico op een hersenbloeding is met apixaban nog wel groter dan zonder behandeling met een antistollingsmedicijn.

Wat is het doel van het onderzoek?

In deze studie onderzoeken we wat de beste behandeling is bij mensen die een hersenbloeding hebben gehad tijdens behandeling met een antistollingsmedicijn in verband met boezemfibrilleren.

We vergelijken de volgende drie opties met elkaar:

  • het nieuwe medicijn apixaban;
  • bloedplaatjesremmers;
  • helemaal geen bloedverdunners.

Wat houdt meedoen in?

Alle patiënten die meedoen worden met een loting in twee groepen verdeeld. De ene groep krijgt het nieuwe medicijn apixaban, de andere groep krijgt bloedplaatjesremmers of geen medicijn. U weet dus van tevoren niet welk medicijn u krijgt. Na de loting wordt dat wel duidelijk.

Bij de start van het onderzoek krijgt u een vragenlijst over problemen met denken en uw geheugen in de tien jaar voor de hersenbloeding. Wij vragen of iemand die u goed kent deze vragenlijst wil invullen.

Tijdens het onderzoek controleren we hoe het met u gaat. Zo kunnen we het effect van de behandeling in kaart brengen en zorgen dat de behandeling zo veilig mogelijk verloopt. Een maand, een half jaar en een jaar nadat uw deelname aan dit onderzoek is gestart, komt u terug op de polikliniek bij de neuroloog. Daarna komt u elk jaar terug tot het onderzoek is afgelopen. We volgen alle patiënten minimaal een jaar en maximaal vier jaar. Bij uw bezoeken aan de polikliniek vraagt de neuroloog of u nog nieuwe gezondheidsproblemen heeft gehad.

Als u wordt behandeld met apixaban neemt de neuroloog twee tot drie keer per jaar bloed bij u af om de functie van uw nieren te controleren. Dit hoeft niet als u wordt behandeld met een bloedplaatjesremmer of als u geen bloedverdunner krijgt.

Aan het einde van het onderzoek bespreekt de neuroloog de behandelopties met u. U kunt het geneesmiddel dat u tijdens het onderzoek heeft gebruikt blijven gebruiken of kiezen voor een andere behandeling. Als de resultaten van het onderzoek laten zien dat één van beide behandelingen beter is, dan wordt uw behandeling als het nodig is aangepast.

Een erkende medisch-ethische toetsingscommissie heeft het onderzoek beoordeeld en goedgekeurd.

Wie kan er meedoen?

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u een hersenbloeding heeft gehad tijdens het gebruik van antistollingsmedicijnen vanwege boezemfibrilleren.

Lees meer over dit onderzoek

Welke ziekenhuizen doen er mee aan dit onderzoek?

  • UMC Utrecht*
  • Radboudumc, Nijmegen
  • Rijnstate, Arnhem
  • OLVG West, Amsterdam
  • Universitair Medisch Centrum Groningen
  • Medisch Spectrum Twente, Enschede
  • Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht
  • Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
  • Gelre Ziekenhuizen, Apeldoorn
  • Amphia, Breda
  • Maastricht UMC
  • Erasmus MC, Rotterdam
  • Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
  • ETZ, Tilburg
  • Zuyderland Medisch Centrum, Heerlen

* coördinerend ziekenhuis

Heeft u vragen?

Met vragen over dit onderzoek kunt u terecht op de website van het Hersencentrum van het UMC Utrecht of bij de onderzoeksgroep van het Rijnstate Vasculair Centrum.

E-mailadres: vascularsurgery@rijnstate.nl
Telefoonnummer: 088 - 005 7282

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: