Risicofactoren en leefstijl
Verpleegkundige meet bloeddruk bij patiënt

Voldoende bewegen

Waarom is bewegen belangrijk?

Regelmatig bewegen bevordert uw kwaliteit van leven. Als u niet genoeg aan beweging doet, kan dit direct of indirect het risico verhogen op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Bovendien kunt u gemakkelijker uw gewicht op peil houden als u meer beweegt en heeft beweging een gunstig effect op diabetes.

Hoeveel moet ik bewegen?

Het is belangrijk dat u minimaal dertig minuten per dag intensief beweegt. Dat wil zeggen dat u merkt dat u zich inspant. Sporten valt hier natuurlijk onder, maar ook andere activiteiten in uw dagelijks leven, zoals huishoudelijk werk of fietsen en wandelen van en naar werk of school. De norm van dertig minuten is een ondergrens. Met meer inspanning kunt u meer gezondheidswinst behalen.

Hoe kan ik fitter worden?

Als u niet alleen wilt bewegen om uw risico op hart- en vaatziekten te verminderen, maar ook uw fitheid wilt verbeteren, is het belangrijk dat u elke dag minstens 45 minuten intensief beweegt. Dit hoeven niet per se 45 aaneengesloten minuten te zijn. U kunt het ook verspreid over de dag doen. Kies een activiteit die bij u past en die laagdrempelig is. Het kan helpen om samen met iemand anders te gaan bewegen. Uiteraard kunt u overleggen met uw verpleegkundige welke activiteiten goed voor u zijn en bij u passen.

Interessante website

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: