Risicofactoren en leefstijl
Verpleegkundige meet bloeddruk bij patiënt

Stress

Wat is stress?

Stress is een natuurlijke reactie van uw lichaam in noodsituaties. In uw hersenen komen dan hormonen vrij die u op ‘scherp’ zetten. Af en toe een beetje stress is niet erg, maar langdurige stress verhoogt het risico op het krijgen van onder andere hart- en vaatziekten.

Wat doet stress?

Langdurige stress zorgt ervoor dat uw hartslag omhoog gaat, uw ademhaling versnelt, uw spieren zich aanspannen en uw bloeddruk stijgt. Stress zorgt er ook voor dat uw bloed sneller stolt, waardoor er gemakkelijker bloedpropjes kunnen ontstaan.

Indirect kan stress ervoor zorgen dat u ongezonder gaat leven, bijvoorbeeld omdat u meer of opnieuw gaat roken, ongezond gaat eten, veel alcohol gaat drinken en te weinig beweegt. En dat zijn allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten en andere lichamelijke of geestelijke klachten.

Hoe kunt u omgaan met stress?

Door te ontspannen kunt u leren om te gaan met stress. Doe bijvoorbeeld eens ontspanningsoefeningen, maak een wandeling, lees een boek, ga op tijd naar bed en doe dingen waar u plezier aan beleeft. Wees alert op de signalen van stress, zoals een stijve nek, pijnlijke rug, hoofdpijn of vermoeidheid. Probeer er ook tijdig wat aan te doen. Vraag uzelf af hoe u stress kunt voorkomen, wat u in uw manier van leven kunt en wilt verbeteren. Stel daarvoor haalbare doelen.

Bewegen helpt tegen stress

Bewegen helpt om u minder somber te voelen en kan u nieuwe, positieve energie geven. Beweeg minstens een half uur per dag matig tot intensief. Dat wil zeggen dat uw hartslag omhoog gaat, maar u wel nog in staat bent om te praten. Kies een vorm van bewegen die bij u past en maak van bewegen een vast onderdeel binnen uw leefpatroon. Lees meer over gezond bewegen.

Interessante website

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: