Risicofactoren en leefstijl
Verpleegkundige meet bloeddruk bij patiënt

Overgewicht

Heb ik overgewicht?

Als u meer energie binnenkrijgt dan u verbruikt, wordt u dikker. Als u overgewicht heeft, loopt u een hoger risico om hart- en vaataandoeningen te krijgen. De Body Mass Index (BMI) is een maat om te beoordelen of u een gezond gewicht heeft.

Uw BMI berekent u op de volgende manier:

  1. Neem uw lengte in meters, bijvoorbeeld 1.75 meter
  2. Neem hiervan het kwadraat: 1.75 x 1.75 = 3.0625
  3. Neem uw gewicht in kilo’s, bijvoorbeeld 79 kilo
  4. Deel uw gewicht door het kwadraat van uw lengte: 79 : 3.0625 = 25,7959.

Uw Body Mass Index is dan 25,7959, afgerond 26. Vanaf een index van 25 wordt van (licht) overgewicht gesproken. Boven een waarde van 30 is er sprake van ernstig overgewicht of obesitas.

U kunt uw BMI ook berekenen op www.hartstichting.nl/bmi.

Maakt het uit waar mijn extra gewicht zit?

Het is belangrijk om te weten waar uw extra gewicht zit. Heeft u meer vet in uw buikgebied, dan bent u een zogenoemd appeltype. U heeft dan meer kans op een hoge bloeddruk, diabetes mellitus of hart- en vaatziekten dan de zogenoemde peertypes. Bij deze mensen zit het vet meer op de heupen. Appeltypes worden vaker getroffen door een combinatie van de drie bovengenoemde aandoeningen. Die combinatie wordt aangeduid als het ‘metabool syndroom’.

Wat is het metabool syndroom?

Het metabool syndroom begint met vetstapeling in de buik. Dit verhoogt de bloeddruk en verstoort het suikergehalte. Bovendien heeft het een ongunstig effect op de vetten in het bloed, de cholesterol. Gezond leven is de remedie. Dit houdt in: niet roken, voldoende bewegen, verstandig eten en zorgen voor een gezond gewicht. De onderstaande middelomtrekken zijn richtlijnen voor een gezond gewicht:

Vrouwen: 80 - 88 centimeter
Mannen: 94 - 102 centimeter

Afvallen doet u niet alleen!

Afvallen is geen makkelijke opgave. Een streefgewicht behouden is vaak moeilijk. Als u wilt afvallen, staat u er zeker niet alleen voor. Vraag hulp aan uw vasculair verpleegkundige.

Interessante websites

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: