Risicofactoren en leefstijl
Verpleegkundige meet bloeddruk bij patiënt

Gezond eten en drinken

Als u gezond eet en drinkt, vermindert u het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien houdt u zo uw gewicht op peil, wat ook belangrijk is.

De voordelen van groenten en fruit

Groenten en fruit zijn rijk aan vitamine C, foliumzuur en kalium. Ze bevatten veel voedingsvezels en andere nuttige stoffen, terwijl ze weinig calorieën leveren. Het advies is om twee stuks fruit en tweehonderd gram groenten per dag te eten. Probeer er een gewoonte van te maken om bij uw ontbijt en lunch ook fruit te eten.

Welke vetten zijn goed en welke niet?

De kans op hart- en vaatziekten is het kleinst als u minder verzadigd vet eet. Veel mensen denken in eerste instantie aan zichtbaar vet, zoals boter en margarine. Er zijn echter heel veel voedingsmiddelen waar verzadigd vet in zit, zonder dat dit zichtbaar is. In volvette kaas bijvoorbeeld, in paté en in chips, maar ook in koekjes, gebak en snacks. U hoeft vet niet uit te bannen, maar gebruik minder verzadigd vet waar dat mogelijk is.

Kies bij bakken en braden bij voorkeur voor varianten met weinig verzadigd vet, zoals margarine of halvarine en vloeibare bak- en braadolie. In het algemeen geldt: hoe zachter het vet is bij kamertemperatuur, hoe minder verzadigd vet er in zit. Ook de wijze van bereiden bepaalt hoeveel vet er uiteindelijk in het eten zit. Gebruik bij voorkeur een pan met een antiaanbaklaag.

Vis bevat goede vetten

Het eten van vis heeft een gunstig effect op uw hart en bloedvaten. Vis bevat omega 3-vetzuren, gezonde (onverzadigde) vetzuren die vooral in vis zitten. Mensen die regelmatig vis eten, hebben meer van deze vetzuren in het lichaam. Eet één tot twee porties vis per week. U vindt deze goede vetten in bijvoorbeeld makreel, haring en zalm. Ook andere vissoorten zoals tonijn, kabeljauw of koolvis leveren vetzuren.

Gezonde melkproducten

Melkproducten zijn onmisbaar in uw voeding vanwege het calcium dat ze leveren. Gebruik zo vaak mogelijk magere of halfvolle varianten. Magere of halfvolle melk levert bijvoorbeeld net zo veel calcium als volle melk, maar bevat minder verzadigd vet. Vervang volvette slagroom bijvoorbeeld door slankroom of magere kwark.

Wees matig met zout

Het is voor iedereen goed om niet teveel zout te gebruiken. Gemiddeld eet de Nederlander zo’n negen gram zout per dag. Dit is 3600 milligram natrium. Het lichaam heeft onder normale omstandigheden ongeveer 400 milligram natrium per dag nodig, veel minder dus! Om ervoor te zorgen dat u minder zout binnenkrijgt, is het belangrijk om geen zout toe te voegen als u een maaltijd klaarmaakt.

In plaats van zout kunt u ook andere smaakmakers gebruiken:

  • groene kruiden (basilicum, bieslook, dille, peterselie, rozemarijn);
  • specerijen (kaneel, kruidnagel, peper, nootmuskaat);
  • gember, ui, knoflook, mosterdzaad, pijnboompitten, sesamzaad en zonnebloempitten;
  • azijn, wijn.

Producten met veel zout

Kant-en-klare maaltijden bevatten veel zout. Hetzelfde geldt voor hartige snacks, zoute pinda’s, kaas, chips, kant-en-klare soepen en sauzen. Studentenhaver en noten uit de dop (zoals pelpinda’s) bevatten minder zout. Er bestaan ook kaassoorten met minder zout en licht gezouten rookvlees en rosbief.

Het drinken van alcohol

Af en toe een glaasje alcohol drinken kan geen kwaad, overmatig alcoholgebruik brengt echter veel risico’s met zich mee. Alcoholhoudende dranken leveren bovendien veel calorieën. Hoeveel calorieën dat zijn, hangt af van de hoeveelheid alcohol en suikers die de drank bevat. Drink in ieder geval niet meer dan twee glazen per dag.

Interessante websites

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: