Rijnstate Elst

Duurzaamheid in Rijnstate Elst

We noemen Rijnstate Elst niet voor niets het ziekenhuis van de toekomst. Het gebouw zal ongeveer 60 procent zelfvoorzienend zijn. We halen die energie uit waterstof. Dat is een CO2-neutrale drager die je kunt gebruiken om energie op te slaan. 

De elektriciteit die 2.300 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak en naast het ziekenhuis opwekken kunnen we dus omzetten in waterstof. Op zonnige dagen produceren we meer energie dan we verbruiken. Dat slaan we op in een tank waardoor we ook op bewolkte dagen onze eigen energie verbruiken.

Willem-Jan Hanegraaf over de keuze voor waterstof: ‘In september 2019 las ik een artikel over de waterstofvoorziening van de Eusebiuskerk in Arnhem. Het idee fascineerde me. Toen dacht ik: als je een kerk op waterstof kunt zetten, kan dat bij een ziekenhuis ook. We hadden al de ambitie om Rijnstate duurzamer te maken. Die hebben we vertaald naar ons nieuwe ziekenhuis in Elst. Ik vind het mooi om te zien dat we hebben gehandeld vanuit een droom en ambitie. Dat dat nu werkelijkheid wordt, is helemaal geweldig.

 

Waterstof uitgelegd: zo werkt onze energievoorziening

 Klik op de afbeelding om deze te vergroten

 

Feiten en cijfers over Rijnstate Elst

Waterstof vervangt het gasverbruik van 42.000 kubieke meter per jaar. In 15 jaar tijd is dat dus een vermindering van 600.000 kubieke meter gas. Tegelijkertijd stoten we 1,1 miljoen kilogram CO2 minder uit. De elektriciteit die de waterstof naast warmte levert is goed voor een jaarlijkse vermindering van 54.733 kilogram CO2. In totaal verminderen we onze uitstoot van CO2 in 15 jaar dus met zo’n 2 miljoen kilogram.

 

 

 

De waterstoftank in Rijnstate Elst is mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Ziekenhuis van de toekomst
In 2023 openen we de deuren van een gloednieuw pand waar slimme techniek bijdraagt aan de beste zorg in onze regio. Duurzaam, innovatief en modern. Ontdek Rijnstate Elst
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: