Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Eczeem


Wat is eczeem?

Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. De huid vertoont rode plekken, bultjes, blaasjes of schilfers. Inflammatoire huidziekten zoals eczeem en psoriasis kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven van mensen daarmee op de kwaliteit van leven. Mensen met eczeem klagen vaak over vrij ernstige jeuk. Astma, hooikoorts en spanning kunnen met eczeem gepaard gaan.

Risicogroepen

Eczeem komt bij ongeveer 15 van de 1000 mensen in alle leeftijdsklassen voor, maar vooral bij jonge kinderen. Het kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn of op latere leeftijd ontstaan. Eczeem kan erfelijk bepaald zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoals nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen.

Behandeling

Soorten zalf

Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven. Deze zalf dempt de jeukstoffen en het afweersysteem dat het eczeem veroorzaakt. Het gebruik van een hormoonzalf is niet schadelijk als het met mate wordt gebruikt. Door de kleine hoeveelheid werkt het alleen in op de huid en komt het niet in de bloedbaan terecht. De hoeveelheid hormoonzalf die wordt voorgeschreven hangt af van de sterkte van het hormoon in de zalf, de dikte van de huid en het percentage lichaamsoppervlakte waar het eczeem zich bevindt. Soms wordt er ook teerzalf voorgeschreven. Deze zalf helpt bij het verminderen van de jeuk.

Tabletten tegen jeuk

Behalve zalf worden er ook antihistaminica voorgeschreven, zoals Fenistil. Deze antihistaminica werken een beetje versuffend. Hierdoor worden de jeukzenuwen minder geprikkeld en vermindert de jeuk.

Meer informatie

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: