Aandoening, behandeling en onderzoek
  • Per jaar voeren wij zo’n 20.000 hemodialyse behandelingen uit.
  • Wekelijks worden zo’n 31 patiënten begeleid bij thuisdialyse.

Dialyse

Gezonde nieren

Gezonde nieren halen afvalstoffen uit je bloed en zorgen ervoor dat er precies genoeg vocht en zouten in uw lichaam blijven. Ook regelen ze uw bloeddruk en maken ze hormonen die zorgen voor voldoende rode bloedcellen en sterke botten. De meeste mensen hebben twee nieren, maar ook met één nier valt goed te leven.

Als nieren niet meer goed werken

Als uw nieren niet goed meer werken, blijven er afvalstoffen achter in je bloed. Uw lichaam wordt vergiftigd en dit kan levensbedreigende gevolgen hebben. Het starten van dialysebehandelingen is dan noodzakelijk. Gezonde nieren functioneren 24 uur per dag.

Behandeling

Bij dialysebehandeling worden de afvalstoffen en het teveel aan zouten en vocht uit uw lichaam verwijderd met een speciale spoelvloeistof (dialysaat) en een kunstnier (hemodialyse) of via uw eigen buikvlies (peritoneale dialyse). Rijnstate heeft twee dialyseafdelingen, een in Rijnstate Arnhem en een in Rijnstate Zevenaar. De dialysebehandelingen vinden een aantal keren per week plaats om de functie van de nieren zo goed mogelijk over te nemen.

Als u start met dialyse, heeft dat veel gevolgen voor uw dagelijks leven. Op de Dialyseafdeling krijgt u van ons uitgebreide voorlichting en begeleiding om u zo goed mogelijk te helpen bij deze ingrijpende veranderingen.

Vakantiedialyse

Het is mogelijk om als dialysepatiënt op vakantie te gaan. Dit neemt wel de nodige voorbereidingstijd in beslag in verband met het organiseren van een dialyseplaats op de vakantiebestemming. Uw behandelend arts en zorgcoördinator zijn verantwoordelijk voor de informatieoverdracht.

Patiëntervaringen

Jeffrey Cousijnse op de bedfiets

Sinds 28 december 2017 moet Jeffrey Cousijnse (28) uit Zevenaar drie keer in de week dialyseren. Zijn nieren functioneren helemaal niet meer. "Het is fijn dat ik tijdens de dialyse nu ook kan fietsen op de bedfiets met een virtuele route. Dat is goed voor me en doodt de tijd." 

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

De dialyseafdeling is op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 - 005 6635.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: