Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Carpaal tunnelsyndroom

Uw arts heeft bij u het carpaal tunnelsyndroom vastgesteld. Hier leest u wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en hoe we u kunnen behandelen.

Wat is het carpaal tunnelsyndroom?

Het carpaal tunnelsyndroom (CTS) is een aandoening waarbij een handzenuw wordt bekneld ter hoogte van de pols in de carpale tunnel. Deze zenuw heet de nervus medianus. De carpale tunnel wordt gevormd door de middenhandsbotjes en de dwarse polsband (ligamentum carpi transversum). Naast de handzenuw lopen er ook pezen door de carpale tunnel. 

In onderstaande video vertelt neuroloog Esther Verstraete over carpaal tunnelsyndroom.

Wat zijn de klachten bij carpaal tunnelsyndroom?

Het carpaal tunnelsyndroom kan verschillende klachten veroorzaken, bijvoorbeeld:

 • prikkelend en pijnlijk gevoel in de handpalm en vingers
 • gezwollen, dik gevoel in de hand
 • uitstralende pijn naar onderarm, elleboog, bovenarm en schouder
 • vermindering van kracht in de hand
 • gevoelloosheid in vingertoppen
 • verkramping van de hand

Vaak treden deze klachten juist 's nachts op. U kunt daardoor wakker worden. Veel mensen gaan met hun hand schudden om deze klachten kwijt te raken. Bij vrouwen treden de klachten soms voor de eerste keer op tijdens de zwangerschap of aan het begin van de overgang. De klachten kunnen aan één hand voorkomen. Regelmatig zijn er klachten in beide handen.

Wat zijn de oorzaken van carpaal tunnelsyndroom?

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van het carpaal tunnelsyndroom. Oorzaken kunnen zijn:

 • u houdt teveel vocht vast door hormonen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, menopauze of als uw schildklier (te) langzaam werkt
 • u heeft uw pols gebroken of verstuikt
 • u heeft een zwelling (ganglion) op uw pols
 • u heeft diabetes
 • u heeft reuma
 • u maakt met uw hand veel dezelfde bewegingen (bijvoorbeeld bij schoonmaak- of computerwerk)

Vrouwen hebben vaker een carpaal tunnelsyndroom dan mannen.

Wat kunt u zelf doen?

Soms ontstaan de klachten na veel werken met uw handen. Dan kunt u beter even stoppen met deze activiteiten om te kijken of de klachten verminderen. Ook uw leefstijl kan meespelen, bijvoorbeeld als u door uw leefstijl last heeft gekregen van diabetes (suikerziekte). Een polsbrace of spalk kunnen ervoor zorgen dat uw klachten minder worden. Dit kan vooral ’s nachts goed helpen. De polsbrace kunt u gewoon in de sportzaak of op internet bestellen.

Bij veel mensen verminderen de klachten ook vaak vanzelf. De klachten verdwijnen sneller als:

 • u nog niet zo lang last heeft
 • u jong bent
 • de klachten tijdens de zwangerschap zijn ontstaan

Wat kan de huisarts voor u doen?

De huisarts kan niet altijd bepalen of u carpaal tunnelsyndroom heeft. Soms is het nodig dat u hiervoor onderzoek krijgt in het ziekenhuis. Sommige huisartsen geven een injectie in de pols met een ontstekingsremmend medicijn. Soms zit daar ook een verdovend middel bij tegen de pijn.

Wat kan het ziekenhuis voor u doen?

In het ziekenhuis krijgt u extra onderzoek. Zo wordt er meer duidelijk over waar uw klachten vandaan komen. Als u geen carpaal tunnelsyndroom heeft, kan de neuroloog onderzoeken of uw klachten ergens anders vandaan komen.

Hoe stellen we de diagnose?

Als uw huisarts of een andere specialist in Rijnstate vermoedt dat u het carpaal tunnelsyndroom heeft, dan krijgt u een afspraak voor het gecombineerde spreekuur. Dit betekent dat u meerdere afspraken op dezelfde dag krijgt. Hierbij bekijken we de klachten en onderzoeken we of u minder gevoel of minder kracht heeft in de hand. Daarna doen we extra onderzoek met een EMG en soms ook met een echo. Bij EMG-onderzoek bekijken we met kleine stroompjes hoe de zenuw functioneert. De stroompjes geven een prikkelend of kloppend gevoel. Met echografie onderzoeken we of de zenuw verdikt is. Beide onderzoeken kunnen aantonen dat u carpaal tunnelsyndroom heeft. Als u inderdaad een carpaal tunnelsyndroom heeft, kunnen we direct een injectie geven. Het hele onderzoek en het geven van de injectie duurt tussen de vijftien en dertig minuten.

Smeer op de dag van het onderzoek geen crème of bodylotion op de huid. Voor het EMG-onderzoek is het belangrijk dat uw handen warm zijn. Zorg bij koud weer dus dat u al even voor het onderzoek aanwezig bent om uw handen te warmen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: