Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Astma bij kinderen

Wat is astma?

Astma is een nog ongeneeslijke chronische ontsteking van de luchtwegen. Kinderen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen 'piepend' of moeten hoesten. Dit komt doordat hun luchtwegen overgevoelig reageren op bepaalde stoffen of factoren. Veel kinderen met astma zijn allergisch. De aanleg voor astma en allergieën is vaak erfelijk. De één krijgt bijvoorbeeld problemen door huisstofmijt, de ander kan niet tegen huisdieren of pollen. Vaak ontstaan er ook klachten door niet-allergische prikkels zoals verkoudheid, inspanning, stress, sigarettenrook, parfum en mist.

Ongeveer 8 tot 10 procent van de kinderen heeft astma. Het is de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen in Nederland. Er kunnen periodes zijn met minder klachten, waardoor het lijkt of de astma over is. Maar astma gaat niet over. Gelukkig kunnen de meeste kinderen goed leven met deze ziekte. Zij kunnen gewoon naar school, sporten en hun dagelijkse dingen doen.

Diagnose

De diagnose ‘astma’ wordt gesteld aan de hand van:

  • de klachten (de specifieke astma anamnese.
  • het lichamelijk onderzoek van de arts.
  • aanvullend kan een allergietest worden verricht. Bij dit allergieonderzoek wordt er door middel van bloedonderzoek gekeken of uw kind ergens allergisch voor is. Dit onderzoek is betrouwbaar vanaf de leeftijd van ongeveer 4 jaar.
  • longfunctieonderzoeken (dit kan vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar) kunnen behulpzaam zijn bij het stellen van de diagnose.

Behandeling van astma

Astma is niet te genezen, maar wel goed te behandelen. De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen: het voorkomen van klachten en behandeling met medicijnen.

Lees meer over de behandeling

App Astmaatje

Astma is al vervelend genoeg, daar willen jongeren niet al te veel mee bezig zijn. Daarom hebben het Longfonds en het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis samen met jongeren de app Astmaatje ontwikkeld.

De app is ontwikkeld voor jongeren met astma tussen de 12 en 17 jaar. In de app kunnen ze een logboek bijhouden, de Astma Controle Test doen, een actieplan maken bij klachten en handige tips lezen. Zijn ze via hun zorgverlener aangesloten bij de digitale poli Luchtbrug, dan kunnen ze via de app ook hun zorgplan bekijken en vragen stellen aan hun zorgverlener. Zo krijgen ze meer inzicht en helpt de app ze beter om te gaan met hun ziekte.

Download de app gratis via de App Store en Google Play.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie