Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Astma bij kinderen

Wat is astma?

Astma is een nog ongeneeslijke chronische ontsteking van de luchtwegen. Kinderen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen 'piepend' of moeten hoesten. Dit komt doordat hun luchtwegen overgevoelig reageren op bepaalde stoffen of factoren. Veel kinderen met astma zijn allergisch. De aanleg voor astma en allergieën is vaak erfelijk. De één krijgt bijvoorbeeld problemen door huisstofmijt, de ander kan niet tegen huisdieren of pollen. Vaak ontstaan er ook klachten door niet-allergische prikkels zoals verkoudheid, inspanning, stress, sigarettenrook, parfum en mist.

Ongeveer 8 tot 10 procent van de kinderen heeft astma. Het is de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen in Nederland. Er kunnen periodes zijn met minder klachten, waardoor het lijkt of de astma over is. Maar astma gaat niet over. Gelukkig kunnen de meeste kinderen goed leven met deze ziekte. Zij kunnen gewoon naar school, sporten en hun dagelijkse dingen doen.

Diagnose

De diagnose ‘astma’ wordt gesteld aan de hand van:

  • de klachten (de specifieke astma anamnese.
  • het lichamelijk onderzoek van de arts.
  • aanvullend kan een allergietest worden verricht. Bij dit allergieonderzoek wordt er door middel van bloedonderzoek gekeken of uw kind ergens allergisch voor is. Dit onderzoek is betrouwbaar vanaf de leeftijd van ongeveer 4 jaar.
  • longfunctieonderzoeken (dit kan vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar) kunnen behulpzaam zijn bij het stellen van de diagnose.

Behandeling van astma

Astma is niet te genezen, maar wel goed te behandelen. De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen: het voorkomen van klachten en behandeling met medicijnen.

Lees meer over de behandeling

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: