Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Ontstoken amandelen bij kinderen

Wat zijn ontstoken amandelen?

Een kind kan zich behoorlijk ziek voelen van ontstoken amandelen. Een ontstoken neusamandel kan andere ziekten veroorzaken, zoals middenoorontsteking of herhaaldelijke verkoudheid. Amandelen die niet goed werken, kunnen tot gevolg hebben dat kinderen slecht slapen, weinig eetlust hebben, snurken, hangerig zijn of slecht horen.

Amandelen verwijderen

Wanneer de arts heeft vastgesteld dat de amandelen van uw kind meer kwaad dan goed doen, zal hij voorstellen die amandelen te laten weghalen. Als de amandelen verwijderd zijn, wordt hun taak door overig amandelweefsel (o.a. de tongamandelen) overgenomen.

Zowel neus- als keelamandelen worden via de mond verwijderd. Een neusamandelverwijdering is een relatief kleine ingreep. Worden neus- én keelamandel verwijderd, dat is dat een wat zwaardere ingreep voor uw kind.

Preoperatieve Screening

Voor een veilige narcose moet de anesthesioloog uw kind zien. Dit vindt plaats op de preoperatieve screening (POS). U krijgt van de opnameplanning bericht wanneer uw kind voor opname in het ziekenhuis wordt verwacht. Uw kind moet voor de ingreep nuchter zijn.

In de volgende gevallen moet u de dag voor opname contact opnemen met de kinderafdeling:

  • als uw kind in de drie weken daarvoor in contact is geweest met een kinderziekte die het nog niet heeft gehad, bijvoorbeeld waterpokken
  • als uw kind koorts heeft, dus een temperatuur boven de 38 graden Celsius
  • als uw kind erg veel hoest.

In overleg met de KNO-arts wordt bepaald of de ingreep wel of niet doorgaat.

Behandeling

Zowel neus- als keelamandelen worden via de mond weggehaald. Het verwijderen van de neusamandel is een relatief kleine ingreep. Het weghalen van neus- en keelamandel is een wat zwaardere ingreep voor een kind. Het verwijderen van de keelamandelen bij kinderen heet ‘amandelknippen’. Met een speciaal instrument worden de amandelen van de onderlaag losgewoeld. De ingreep duurt ongeveer vijf tot tien minuten.

Na de ingreep

Na de ingreep gaat uw kind naar de uitslaapkamer. Hier krijgt het meteen koud water te drinken, wat pijnlijk is. Het kan zijn dat uw kind even totaal van slag is. Het kan last hebben van keelpijn. Uw kind moet regelmatig koude vloeistoffen drinken of waterijs eten. Het slikken doet veel pijn. Wil uw kind eten, dan mag dat. De verpleegkundige let op een nabloeding, misselijkheid en pijn. Schrik niet als uw kind in de loop van de dag (bruin) bloed spuugt. Dit kan een flinke hoeveelheid zijn, omdat het verdund is met het water dat uw kind heeft gedronken.

Gaat alles goed, dan kan uw kind ’s middags weer naar huis. U krijgt instructies van de verpleegkundige mee. In geval van nood moet u binnen twintig minuten in het ziekenhuis kunnen zijn. Anders moet uw kind een nacht in het ziekenhuis blijven, in verband met de kans op nabloeding.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: