1. Allergische neusklachten
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Allergische neusklachten

Allergische neusklachten, ook allergische rhinitis genoemd, zijn klachten van de neus (loopneus, neusverstopping, niezen en jeuk) en/of ogen (jeuk, tranen en roodheid) veroorzaakt door een allergeen (stof waar men allergisch voor is).

De belangrijkste allergenen in Nederland die allergische neusklachten veroorzaken zijn huisstofmijt (27 procent), graspollen (16 procent), berkenpollen (13 procent) en kattenepitheel (11 procent). Een allergie voor pollen komt door de allergenen in het stuifmeel die allergische neusklachten veroorzaken. Een pollenallergie wordt ook wel 'hooikoorts' genoemd. Deze term is eigenlijk onjuist omdat er geen allergie is voor hooi, maar voor pollen (stuifmeel) van bomen, grassen of kruiden. De klachten zijn geen koorts maar voornamelijk niezen en tranende en jeukende ogen.

Allergeen Piekseizoen allergeenblootstelling
Graspollen juli - augustus
Boompollen februari - mei
Huisstofmijt oktober - maart
Kat en hond geen specifiek seizoen, meeste klachten in de winter

 

Wat zijn de verschijnselen?

Klachten bij allergische rhinitis bestaan uit snel optredende reacties zoals:

  • Jeuk aan de neus
  • Niezen
  • Loopneus
  • Tranende en jeukende ogen

Het neusslijmvlies staat in nauw contact met het slijmvlies van de ogen en kan ook aanleiding geven tot allergische oogklachten (rhinoconjunctivitis). In 80 tot 90% van de gevallen treden oogklachten op, zoals tranende en jeukende ogen.

Allergische rhinitis kan ook gepaard gaan met andere verschijnselen zoals oorontsteking, hoofdpijn (of “hoofd vol snot”), neusbijholtenontsteking,vermoeidheid, malaise, er slecht uitzien, hoesten, open mondademhaling, snurken, keelpijn en/of keelschrapen.

Risicofactor voor astmasymptonen

Zes tot acht uur na het eerste contact met het allergeen vinden de late reacties plaats waarbij de door het allergeen veroorzaakte ontstekingsreactie tot een aanhoudende verstopte neus kan leiden. Helaas worden de klachten veelal afgedaan als “een beetje niezen dat vanzelf weer overgaat”.

Allergische neusklachten zijn een risicofactor voor het verergeren van astmasymptomen. Bij driekwart van de patiënten is de allergische rhinitis aan de ontwikkeling van astma voorafgegaan. Ongeveer 40 procent van de patiënten met allergische neusklachten heeft astma symptomen. Andersom is het percentage allergische neusklachten bij astma patiënten 75 tot 95 procent (voor kinderen 50 tot 80 procent).

Veelal worden de allergische neusklachten, door de vaak ernstiger op de voorgrond tredende astmatische klachten, onderschat of erger nog niet opgemerkt. Wanneer de allergische neusklachten bij astma patiënten goed worden behandeld, verbeteren vaak ook de astma symptomen.

Hoe ontstaan allergische neusklachten?

Normaal gesproken zijn allergenen geen schadelijke stoffen en geven ze geen reactie. Maar bij allergische personen reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals bijvoorbeeld graspollen (allergenen).

Gevaarlijke indringer

Op het moment dat de allergenen de luchtwegen binnendringen denkt het afweersysteem dat er een gevaarlijke indringer is. Het immuunsysteem gaat vervolgens aan de slag en produceert een antistof. Hierdoor komt histamine vrij. Histamine zorgt onder andere voor een verwijding van de bloedvaten, waardoor er veel vocht vrijkomt en een verstopte neus en benauwdheid het gevolg zijn. Daarnaast hecht de histamine zich ook aan bepaalde zenuwuiteinden waardoor onbedaarlijke niesbuien en chronisch hoesten kan ontstaan.

Allergische rhinitis is dus een chronische ontstekingsreactie van het neusslijmvlies, veroorzaakt of onderhouden door blootstelling aan (inhalatie) allergenen.

Allergieteam

Mensen met deze aandoening worden behandeld door het Rijnstate Allergieteam. Binnen het Rijnstate Allergieteam werken een allergoloog, longarts, dermatoloog, kinderarts, KNO-arts, klinisch chemicus, medisch immunoloog, diëtiste, en gespecialiseerde verpleegkundigen (o.a. een kinderlongverpleegkundige) nauw samen. Ook de Allergologie Praktijk Velp/Arnhem deel uit van het team. Samen heeft het team de beschikking over brede kennis en ervaring op het gebied van diagnostiek en behandeling van allergieën.

Lees meer over de behandeling

Veel voorkomend probleem

Allergische rhinitis is een veel voorkomend probleem, namelijk bij ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking. Het is een aandoening die vooral bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen voorkomt. Bij 40% van de kinderen die allergische rhinitis klachten krijgen, zijn de klachten al voor het 6e levensjaar aanwezig. Bij 80% van de mensen met allergische rhinitis hebben de klachten zich al voor het 20e levensjaar ontwikkeld. Bij peuters zijn verschijnselen soms moeilijk te onderscheiden van terugkerende virale bovenste luchtweginfecties.

Niet alle neusklachten worden veroorzaakt door allergie. Neusklachten kunnen ook veroorzaakt worden door infecties, irriterende stoffen en afwijkingen in de bouw van de neus. De meest bekende neusinfectie is een verkoudheid.

Veel impact op de kwaliteit van leven

Allergische rhinitis is een chronische aandoening van de luchtwegen, met een hoge impact op de kwaliteit van leven en veelal een negatieve invloed op de prestaties op het werk of op school en onderschatte economische gevolgen. Het belang van een goede, vroegtijdige diagnostiek en behandeling kan dus niet voldoende worden benadrukt.

Onze specialismen

voor deze aandoening