Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Allergische neusklachten

Allergische neusklachten ontstaan door een stof waar iemand allergisch voor is (een allergeen). U kunt last hebben van een loopneus, verstopte neus, niezen en jeuk in de neus. Ook roodheid van de ogen, extra tranen of jeuk van de ogen komen voor. Een andere naam voor allergische neusklachten is allergische rhinitis.  

De belangrijkste stoffen in Nederland die allergische neusklachten veroorzaken zijn:

  • huisstofmijt (27 procent)
  • graspollen (16 procent)
  • berkenpollen (13 procent)
  • huidschilfers van de kat (11 procent).

Een allergie voor pollen komt door de allergenen in het stuifmeel die allergische neusklachten veroorzaken. Een pollenallergie wordt ook wel 'hooikoorts' genoemd. Deze term is eigenlijk onjuist omdat er geen allergie is voor hooi, maar voor pollen (stuifmeel) van bomen, grassen of kruiden. Heeft u hooikoorts, dan heeft u geen koorts maar moet u veel en tranen en jeuken uw ogen.

Allergeen Piekseizoen allergeenblootstelling
Graspollen juli - augustus
Boompollen februari - mei
Huisstofmijt oktober - maart
Kat en hond geen specifiek seizoen, meeste klachten in de winter

 

Wat zijn de verschijnselen?

Als u in contact komt met een stof waarvoor u allergisch bent, kunt u snel last krijgen van:

  • Jeuk aan uw neus
  • Niezen
  • Loopneus
  • Tranende en jeukende ogen.

Het neusslijmvlies staat in nauw contact met het slijmvlies van de ogen. Daardoor kunt u ook last hebben van allergische oogklachten. In 80 tot 90% van de gevallen treden oogklachten op, zoals tranende en jeukende ogen.

Als u allergische neusklachten heeft, kunt u ook last hebben van een oorontstekingen, hoofdpijn (of een “hoofd vol snot”), een neusbijholtenontsteking, vermoeidheid, malaise, er slecht uitzien, hoesten, een open mondademhaling, snurken, keelpijn en/of keelschrapen.

Zes tot acht uur nadat u voor het eerst in contact bent gekomen met het de stof waarvoor u allergisch bent,  vinden de late reacties plaats in het lichaam. Uw lichaam reageert met een chronische ontstekingsreactie op het allergeen, waardoor u last kunt krijgen van een voortdurend verstopte neus. Helaas worden deze klachten vaak afgedaan als “een beetje niezen dat vanzelf weer overgaat.”

Risicofactor voor astmasymptomen

Als u allergische neusklachten heeft, loopt u meer risico om allergisch astma te krijgen. Heeft u al astma, dan kan het erger worden. Driekwart van de patiënten met allergisch astma kreeg eerst last van allergische neusklachten. Ongeveer 40 procent van de patiënten met allergische neusklachten heeft astma. Andersom heeft 75 tot 90 procent van de astmapatiënten allergische neusklachten. Bij kinderen met astma is dat 50 tot 80 procent.

Als mensen ernstige astma hebben, komt het vaak voor dat de allergische neusklachten worden onderschat of soms zelfs niet opgemerkt. Worden allergische neusklachten bij astmapatiënten goed behandeld, dan verbeteren vaak ook de astmasymptomen.

Hoe ontstaan allergische neusklachten?

Normaal gesproken zijn allergenen geen schadelijke stoffen en reageert het lichaam er niet op. Maar als u allergisch bent, dan reageert uw afweersysteem ook op onschuldige stoffen, zoals graspollen. Op het moment dat de allergenen uw luchtwegen binnendringen, denkt uw afweersysteem dat er een gevaarlijke indringer is. Uw immuunsysteem gaat vervolgens aan de slag en produceert een antistof. Hierdoor komt histamine vrij. Histamine zorgt er onder andere voor dat uw bloedvaten wijder worden, waardoor er veel vocht vrijkomt en u last krijgt van een verstopte neus en benauwdheid. Daarnaast hecht de histamine zich ook aan bepaalde zenuwuiteinden, waardoor u last kunt krijgen van onbedaarlijke niesbuien en voortdurend hoesten.

Allergieteam

Heeft u last van allergische neusklachten, dan komt u voor behandeling bij het Rijnstate Allergieteam. In dit team werken een allergoloog, longarts, dermatoloog, kinderarts, KNO-arts, klinisch chemicus, medisch immunoloog, diëtiste en gespecialiseerde verpleegkundigen, zoals een kinderlongverpleegkundige. Ook de Allergologie Praktijk Arnhem maakt deel uit van het team. Het team heeft veel kennis en ervaring om allergieën te herkennen en behandelen.

Lees meer over de behandeling

Veel voorkomend probleem

Allergische neusklachten komen vaak voor, bij ongeveer een op de vijf mensen in Nederland. Het is een aandoening die vooral bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen voorkomt. 40 procent van de kinderen die allergische neusklachten krijgen, hebben hier al voor hun zesde last van. 80 procent van de mensen met allergische neusklachten hebben hier al last van gekregen voordat ze 20 jaar werden. Bij peuters zijn de symptomen soms moeilijk te onderscheiden van terugkerende virusinfecties in de bovenste luchtwegen.

Niet alle neusklachten worden veroorzaakt door een allergie. Infecties, irriterende stoffen en afwijkingen in de bouw van de neus kunnen ook zorgen voor neusklachten. De bekendste neusinfectie is een verkoudheid.

Veel impact op de kwaliteit van leven

U kunt veel last hebben van allergische neusklachten in uw leven, bijvoorbeeld op school of uw werk. Daarom is het belangrijk dat op tijd een goede diagnose wordt gesteld en u met de behandeling kunt beginnen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: