1. Wereld COPD-dag: informatiestand in Arnhem

Wereld COPD-dag: informatiestand in Arnhem

Tijdens Wereld COPD-dag op woensdag 15 november organiseren wij een informatiedag over COPD. U kunt van 8.30 tot 16.30 uur in de centrale hal van Rijnstate Arnhem terecht voor informatie over de ziekte en de behandeling, een longfunctietest en voor advies over stoppen met roken. 

COPD

COPD (chronic Obstructive Pulmonary Diseases) is een verzamelnaam voor chronische bronchitis of longemfyseem, waarbij men vooral bij inspanning moeite heeft met ademhalen. In Nederland hebben 595.300 mensen COPD. Daarnaast is er nog een grote groep mensen die niet weten dat ze een verhoogd risico hebben op COPD. 

Wereld COPD-dag

Op 15 november vragen we aandacht voor de ziekte COPD en de directe gevolgen die de ziekte heeft i n het dagelijkse leven. Even vlug aankleden en wassen, snel een boodschap doen of nog even stofzuigen is er vaak niet meer bij. De meeste activiteiten moeten bij mensen met COPD in een veel lager tempo en met minder lucht gedaan worden.

Programma

Longverpleegkundigen zijn aanwezig om u informatie te geven over de ziekte en de behandeling. Ook voor advies over het stoppen met roken, over beweging, voeding en hulpmiddelen thuis kunt u terecht bij de longverpleegkundigen. Mensen die een hoog risico lopen op COPD, kunnen bij de longfunctieanalisten een longfunctietest doen. De uitslag is direct bekend. Vragen naar aanleiding van de test of de uitslag kunnen besproken worden met de aanwezige verpleegkundig specialist en/of de longarts.

Tijdige diagnose van levensbelang

COPD ontstaat in 80 tot 90 procent van de gevallen na jarenlang roken. Van COPD kun je niet genezen en de klachten nemen langzaam toe. In het beginstadium van COPD kan men last hebben van hoesten, slijm opgeven kortademigheid bij inspanning.
De diagnose wordt meestal pas laat in ziekteproces gesteld, omdat de klachten zich heel geleidelijk ontwikkelen. Op het moment dat de arts de diagnose stelt, zijn de longen vaak al ernstig beschadigd. Een vroege diagnose is dus van levensbelang. De behandeling heeft dan meer effect en de vooruitzichten zijn beter.