Uitwisselen medische gegevens
Moeder en kind staan bij ontvangstbalie Arnhem

‘Door het LSP kunnen wij ons werk beter doen’

Als het aan apotheker Gert Jonge Poerink van Apotheek Presikhaaf ligt, stellen alle patiënten hun medische gegevens beschikbaar voor het Landelijk Schakelpunt (LSP). “Zo krijgen we beter inzicht in de medicatie die de mensen gebruiken en kunnen we veiliger nieuwe medicatie verstrekken.”

Apotheek Presikhaaf is sinds de invoering van het Landelijk Schakelpunt in 2013 aangesloten op het beveiligde netwerk. Samen met de huisartsen in Gezondheidscentrum Presikhaaf schreef de apotheek destijds alle patiënten in de wijk aan om ze toestemming te vragen om hun medische gegevens te delen met andere zorgverleners in de regio.

Meeste patiënten aangesloten

“De meerderheid, zo’n zestig tot zeventig procent, is inmiddels aangesloten”, zegt Gert Jonge Poerink “Patiënten die nog geen toestemming hebben gegeven, vragen we aan de balie dit alsnog te doen. Zo doen we dat ook bij nieuwe patiënten. Voor ons is het heel belangrijk precies te weten wat een patiënt aan medicatie gebruikt, zodat we ook veilig nieuwe middelen kunnen verstrekken. Door het LSP kunnen wij ons werk beter doen, wat weer ten goede komt aan de veiligheid van de patiënten.”

Veiligheid bewaken

De apotheek maakt alleen gebruik van de medicatiegegevens van de patiënten. Ze voert in het LSP ook de medicijnen in, die middels handverkoop (zonder recept) aan de balie worden verstrekt. Gert: “Graag zouden we inzicht krijgen in meer medische gegevens van de patiënten, zoals bijvoorbeeld een verminderde nierfunctie of afwijkingen in de bloedspiegels. Hierdoor kunnen we nog beter de veiligheid bewaken.”

Hoe geeft u toestemming?

Het is nodig dat u toestemming geeft aan zowel uw apotheek als uw huisarts. Dat kan op verschillende manieren:

  • Mondeling, bij de balie van uw apotheker en uw huisarts.
  • Schriftelijk, door een formulier in te vullen bij uw huisarts en apotheek.
  • Via de website www.ikgeeftoestemming.nl (inloggen met DigiD)
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: