Verwijzing
Hoe kom ik aan een geldige verwijzing?
Voor een afspraak in het ziekenhuis heeft u in de meeste gevallen een verwijzing nodig. U loopt anders het risico dat uw zorgverzekeraar de kosten niet of slechts gedeeltelijk vergoedt en dat u deze mogelijk zelf moet betalen.
Een geldige verwijzing krijgt u onder andere van een:
- huisarts
- verloskundige (zwangerschap en/of bevalling)
- tandarts (bijzondere tandheelkunde of kaakchirurgie)
- medisch specialist
Heeft u een verwijzing van een andere arts? Vraag dan eerst na bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling wordt vergoed. Voor een bezoek aan de Spoedeisende Hulp heeft u geen verwijzing nodig.
Wanneer heb ik een geldige verwijzing nodig?
- Als u een afspraak wilt maken voor een eerste consult in het ziekenhuis.
- Als u onder behandeling bent van een specialist in Rijnstate en u een nieuwe klacht heeft die geen verband houdt met uw lopende behandeling in Rijnstate. Bijvoorbeeld: u wordt behandeld voor de ziekte van Parkinson, maar u heeft rugpijn met uitstraling in een been. Dit is een nieuwe klacht die kan passen bij een hernia.
- Als uw behandeling in het ziekenhuis is gestopt en u opnieuw last krijgt van dezelfde klachten. Daarbij houden zorgverzekeraars aan dat een behandeling is gestopt als u langer dan een jaar geleden in het ziekenhuis bent geweest en er daarna geen vervolgafspraken zijn gemaakt. Als u weer last heeft van dezelfde klachten, dan moet u eerst naar uw huisarts. Bijvoorbeeld: u heeft een rughernia gehad en bent daarvoor behandeld, maar u heeft na ruim een jaar toch opnieuw klachten.
Heeft u vragen over een geldige verwijzing? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent of neem contact op met uw huisarts en/of zorgverzekeraar.