Ik ga naar de polikliniek
Moeder en kind staan bij ontvangstbalie Arnhem

Identificatieplicht

Sinds 1 januari 2006 moeten patiënten zich identificeren in de zorg en dus ook in ons ziekenhuis. Dit is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet. De identificatieplicht is ingevoerd om misbruik met zorgpassen te voorkomen. Met de identificatieplicht wordt bovendien het risico op medische fouten kleiner, omdat de zorgverlener er zeker van is wie de patiënt is.

Ook voor minderjarigen

De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. Heeft een kind geen eigen identiteitskaart of paspoort, dan kan er een dagkaart worden gemaakt. Kinderen vanaf 14 jaar moeten sowieso een identiteitsbewijs hebben.

Geen identiteitsbewijs

Als een patiënt geen identiteitsbewijs kan laten zien, kunnen wij in sommige gevallen de kosten van de behandeling niet declareren bij een zorgverzekeraar. Deze kosten zullen dan op de patiënt verhaald moeten worden. Wie na een ongeval of met spoed in ons ziekenhuis wordt behandeld en geen identiteitsbewijs bij zich heeft, wordt uiteraard wel behandeld. Wel zullen wij vragen om het identiteitsbewijs binnen twee weken alsnog te tonen.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: