Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Afdeling Hematologie

U bent verwezen naar een hematoloog. Hier vindt u meer informatie over de afdeling Hematologie en leest u wat u kunt verwachten.

Ons team

Hematologen
Een hematoloog is een internist op het gebied van ziekten van bloed, beenmerg, en lymfeklieren. In Rijnstate werken vier hematologen. Zij werken als team nauw samen met andere medisch specialisten zoals pathologen, radiologen en radiotherapeuten.

Mevr. M.L.H. Cuijpers, Mevr. dr. W. Deenik, Mevr. dr. E. van der Spek en Dhr. dr. A.J. Vlot (v.l.n.r.)

Op de polikliniek Hematologie werken verpleegkundig specialisten en verpleegkundig consulenten nauw samen met de hematologen. Zij ondersteunen u bij uw hematologische ziekte en de behandeling ervan. 

Verpleegkundig specialisten
De verpleegkundig specialist heeft een masteropleiding afgerond. Zij combineert verpleegkundige zorg met medische zorg. Zo mag een verpleegkundig specialist zelfstand een aantal medische handelingen uitvoeren. Denk aan onderzoeken aanvragen, medicijnen voorschrijven en verwijzen naar andere hulpverleners.

Mw. W. Grove, Mw. M. Marcelis en Mw. N. Banda (verpleegkundig specialist in opleiding) (v.l.n.r.)

Verpleegkundig consulent
Een verpleegkundig consulent heeft een vervolgopleiding afgerond en specialiseert zich in hematologische ziektebeelden.

Mevr. A. Spijk

Researchverpleegkundigen
De researchverpleegkundigen zijn betrokken bij de coördinatie van het wetenschappelijk onderzoek. Zij informeren en begeleiden patiënten tijdens hun deelname aan een wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar nieuwe behandelingsmogelijkheden.

Mevr. K. Beunen en Mevr. S. Brouwer (v.l.n.r.)

Zorgcoördinatoren
De zorgcoördinatoren zijn op werkdagen tijdens kantooruren uw eerste aanspreekpunt. Zij regelen en plannen onder meer alle onderzoeken en gesprekken die u nodig heeft. Zij houden het overzicht en hebben korte lijnen met uw hematoloog, verpleegkundig specialist, verpleegkundigen en andere hulpverleners. Voor al uw vragen kunt u bij hen terecht. Bij meer inhoudelijke vragen overleggen zij met de medisch specialist en zullen zij u zo snel mogelijk terugbellen.

Cindy, Diana, Kim, Marjolein, Myrthe en Nikki (v.l.n.r.)

Polikliniek Oncologisch Centrum

De hematologen houden veel spreekuren in het Rijnstate Oncologisch Centrum. Dat wil niet zeggen dat een patiënt die bij een hematoloog komt ook altijd een oncologische (kwaadaardige) ziekte heeft. Er zijn ook goedaardige hematologische ziekten. Bij uw bezoek aan de polikliniek meldt u zich eerst aan bij de aanmeldzuil. U ziet daar in welke wachtruimte u plaats mag nemen.

Als u het Rijnstate Oncologisch Centrum voor het eerst bezoekt nodigen wij u uit voor een controlegesprek in de Rijnstate Poli-apotheek. De apothekersassistente bespreekt met u welke medicijnen u gebruikt. Het delen van medische gegevens door uw huisarts gebeurt via een veilig en betrouwbaar netwerk, het Landelijk Schakelpunt. Zo zijn uw zorgverleners altijd op de hoogte van de medicijnen die u gebruikt.

Lees meer over het Landelijk Schakelpunt

Hoe kunnen we u behandelen?

We stellen uw behandelplan samen met u op. De behandeling hangt af van de soort ziekte die u heeft en in welk stadium deze zich bevindt. Daarbij houden we rekening met uw conditie, uw leeftijd, en thuissituatie en uiteraard ook met de eventuele (nadelige) gevolgen van de behandeling. Tijdens de behandeling heeft u één vast aanspreekpunt, dit is een verpleegkundige of een zorgcoördinator.

Samenwerking

Rijnstate is verbonden via een netwerksamenwerking voor de zorg van patiënten met hematologische aandoeningen. Dit houdt in dat Rijnstate met andere ziekenhuizen in de regio samenwerkt om de best mogelijke zorg aan patiënten te leveren. Bijna alle hematologische ziekten kunnen in Rijnstate gediagnosticeerd en behandeld worden. Als het nodig is, is er ondersteuning door een maatschappelijk werker, psycholoog, geestelijk verzorger, diëtist, fysiotherapeut of medisch ethicus.

Patiëntervaringen

‘Thuis voel je je minder patiënt’

Patiënten met hematologische kanker hebben veel behandelingen nodig, terwijl ze vaak erg moe zijn. Daarom is voor deze patiënten thuisbehandeling een uitkomst. Zo ook voor Derk Jolink (75). Hij ontvangt zijn behandelingen voor de ziekte van Kahler, een soort beenmergkanker, gewoon bij hem thuis.

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: