Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Zwelling van de balzak (varicocele)

Wat is een varicocele?

Een varicocele is een zwelling van de balzak, meestal aan de linkerkant. Vooral in staande houding, bij inspanning of bij hoesten kunt u last hebben van de zwelling. Een varicocele kunt u vergelijken met spataderen elders in het lichaam. Het is niet gevaarlijk en komt regelmatig voor. Een zwelling van de balzak wordt al vele jaren in verband gebracht met onvruchtbaarheid, maar het bewijs daarvoor is nooit geleverd.

Klachten

Over het algemeen hebben de meeste mannen geen last van een varicocele. Zelden zijn er pijnklachten. Bij inspanning, zoals sporten, kunt u wel last krijgen van de zwelling.

Oorzaken

Bij een zwelling van de balzak zijn de aders in uw balzak uitgezet. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat de kleppen die er voor zorgen dat het bloed slechts één kant uitstroomt in de ader niet meer goed werken. Als gevolg hiervan stroomt er een relatief grote hoeveelheid bloed via de aders terug naar uw zaadballen. Hierdoor worden de aders opgerekt. De grote meerderheid van de zwellingen ontwikkelt zich bij tieners en jongemannen en hangt niet samen met een ernstige aandoening.

Niertumor

Soms wordt de zwelling veroorzaakt door een niertumor die op de aderen drukt. Dit komt vooral bij oudere mannen voor.

Verlichting van de klachten 

Een zwelling van de balzak is een goedaardige aandoening die meestal geen behandeling nodig heeft, zeker niet als het kleine, pijnloze zwellingen zijn die vaak vanzelf verdwijnen. Het dragen van ondersteunende onderbroeken kan verlichting van de klachten geven.

Wanneer wel behandelen?

In sommige situaties wordt wel een behandeling geadviseerd, bijvoorbeeld bij een tiener die aanhoudend ongemak heeft van de zwelling van de zaadbal. Er zijn verschillende technieken beschikbaar om de zwelling te behandelen. Soms komt de zwelling na behandeling terug.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: