Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Zwelling van de balzak (spermatocele of hydrocele)

Een zwelling van de balzak (scrotum) kan betekenen dat spermacellen zich opgehoopt hebben in een holte (spermatocele) of dat er vocht opgehoopt zit in de balzak (hydrocele). Een zwelling van de balzak is niet kwaadaardig en wordt dat ook niet.

Klachten

Meestal geven een spermatocele en een hydrocele geen klachten, tenzij de zwelling erg groot wordt en last geeft. Een hydrocele is een pijnloze goedaardige zwelling. Het is niet kwaadaardig en wordt dat ook niet.

Oorzaken

Spermatocele

Een spermatocele ontstaat door een zwakke plek in de wand van een van de buisjes waar het sperma doorheen gaat. Door die zwakke plek bobbelt de binnenband door de buitenband heen en de holte vult zich langzaam met vocht. Hoe een spermatocele precies ontstaat, is niet helemaal duidelijk.

Veel mannen hebben een of meerdere kleine spermatoceles in een of beide bijballen. Dit is mogelijk het gevolg van een vroeger doorgemaakte kleine ontsteking die vaak ongemerkt voorbij is gegaan.

Hydrocele

Er is sprake van een hydrocele als er vocht opgehoopt zit in de balzak (het scrotum). Bij alle mannen zit een vlies met vocht om de bal, zodat deze een beetje kan draaien. De hoeveelheid vocht kan door verschillende oorzaken toenemen, bijvoorbeeld door een infectie. Hierdoor ontstaat er een zwelling. Dit is op zich niet erg en geeft alleen klachten als een en ander erg groot wordt en in de weg gaat zitten. Is dit het geval, dan bespreekt uw uroloog de verdere behandeling met u. 

Behandeling

Meestal is geen behandeling nodig omdat een spermatocele en een hydrocele geen klachten geven. Wordt de zwelling erg groot en heeft u er last van, dan is een operatie nodig. Dit is een relatief kleine operatie die in dagbehandeling wordt uitgevoerd. De operatie vindt onder lokale of volledige verdoving plaats.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: