Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Zweettest

Met uw arts heeft u afgesproken dat u (of uw kind) een zweettest ondergaat. Deze test is bedoeld om de hoogte van het zoutgehalte in het zweet te bepalen. Dit geeft aan of er mogelijk sprake is van Cystic Fibroses (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd.
Hier leest u meer over de zweettest.

U heeft een afspraak op: ..................... tijd:.....................  locatie: ..................... 

Wat is Cystic Fibrosis? 

Cystic fibrosis (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte. Patiënten met deze ziekte produceren taai slijm. Dit komt doordat het water- en zouttransport in de slijmkliertjes verstoord is. Door het taaie slijm kunnen onder andere afvalstoffen (zoals ingeademde stofdeeltjes en bacteriën) minder goed het lichaam verlaten. Dit verhoogt de kans op infecties. Ook bevat het zweet van een patiënt met cystic fibrosis veel zout. Het zoutgehalte is twee tot drie keer hoger dan normaal.

Wat houdt de zweettest in? 

Met behulp van de zweettest meten we het zoutgehalte in het zweet. Hierna kunnen we vaststellen of iemand taaislijmziekte heeft. Hoe eerder bekend is dat er sprake is van de ziekte, des te sneller kunnen we beginnen met preventieve behandelingen.

Voorbereiding 

U hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn. U mag normaal eten en drinken en uw medicijnen innemen. Is het onderzoek voor uw kind dan is het aan te bevelen een vertrouwde knuffel of een voorleesboekje mee te nemen voor wat afleiding tijdens het onderzoek.

Het onderzoek 

Tijdens dit onderzoek wordt zweet van u of uw kind opgevangen. De zweetproductie stimuleren we door de huid plaatselijk (meestal op de onderarm en bij baby’s op het bovenbeentje) via twee elektroden op te warmen. Dit veroorzaakt slechts een lichte prikkeling en is niet pijnlijk voor uw kind. Vervolgens plaatsen we een zweetcollector om het zweet op te vangen. Ook leggen we een verband om de arm of het been om het geheel warm te houden. Dit moet minimaal twintig minuten blijven zitten. Gemiddeld duurt het onderzoek 45 minuten, maar de exacte duur hangt af van de zweetproductie. Als de zweetopbrengst niet voldoende is, herhalen we de test meteen.

Uitslag 

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Vragen 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan beantwoorden onze medewerkers van het laboratorium deze graag. Zij zijn te bereiken via onderstaand telefoonnummer.

Rijnstate Arnhem, Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium:
Telefoonnummer: 088 - 005 7715

Afspraak maken 

Voor de zweettest is het nodig dat u een afspraak maakt. U kunt op woensdag en donderdag een afspraak maken op de onderstaande bloedafnamelocatie.

Rijnstate Arnhem
Route 41
Telefoonnummer: 088 - 005 7777

Het onderzoek start circa 10.30 uur en duurt ongeveer 45 minuten. 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: