Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Zonneallergie

U heeft in overleg met uw arts besloten dat u wordt behandeld wordt vanwege zonneallergie. Hier leest u meer over de aandoening en de behandeling.

Wat is zonneallergie? 

Zonneallergie betekent dat u allergisch bent voor zonlicht. De bekendste en meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PLE). Dit wordt ook wel chronische polymorfe licht dermatose (CPLD) genoemd. U kunt zomaar allergisch voor zonlicht worden, terwijl u eerder het zonlicht goed kon verdragen. Zonneallergie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe krijgt u zonneallergie? 

Zonneallergie wordt veroorzaakt door uv-licht van de zon of de zonnebank. Uv-licht is een onderdeel van zonlicht dat u niet kunt zien. Normaal zorgt uv-licht ervoor dat uw huid langzaam bruin wordt en/of verbrandt. Bij zonneallergie reageert uw huid overgevoelig op het uv-licht. Het is niet precies bekend waarom de ene persoon wel last krijgt van zonneallergie en een andere persoon niet. Aanleg kan een rol spelen. In sommige families komt zonneallergie vaker voor dan in andere. Als u een lichte huid heeft, heeft u ook meer kans om zonneallergie te krijgen.

Overgevoeligheid voor zonlicht kan ook ontstaan door: 

  • een huid- of stofwisselingsziekte
  • gebruik van medicijnen zoals antibiotica, pijnstillers, antijeukmiddelen en plastabletten
  • contact met plantensoorten zoals berenklauw, peterselie, dille, sint-janskruid, pastinaak, engelwortel, (bleek)selderij en wijnruit
  • chemische stoffen zoals bestrijdingsmiddelen of cosmetica

Welke klachten geeft zonneallergie? 

Zonneallergie kan er verschillend uitzien. In het voorjaar, bij de eerste zonnestralen, ontstaan jeukende bultjes, blaasjes of roodheid en de huid wordt dik. Deze plekken ziet u op het deel van de huid dat in de zon is geweest, zoals op uw armen en uw gezicht. De huidirritatie ontstaat meestal in de avond of nacht nadat u in de zon bent geweest. Maar het kan ook op een later moment ontstaan. Bij ernstige reacties kunnen de klachten zich zelfs uitbreiden naar de huid die wél bedekt was. De klachten beginnen in het (vroege) voorjaar. In de zomer worden de klachten minder en in de herfst en winter verdwijnen ze. In het volgende voorjaar komen ze weer terug. De klachten kunnen per jaar in sterkte wisselen.

Is zonneallergie besmettelijk? 

Nee, zonneallergie is niet besmettelijk.

Hoe weet uw dermatoloog of u zonneallergie heeft? 

Uw dermatoloog weet dat u zonneallergie heeft door de plekken op uw huid, en wat u hierover vertelt. Soms is verder onderzoek nodig:

Lichttesten 
Lichttesten zijn testen om te zien of uw klachten door zonlicht komen en zo ja, welke golflengte van het zonlicht (uv A of uv B) verantwoordelijk is voor de klachten.

Allergietesten 
Bepaalde stoffen (cosmetica, planten, medicijnen en dergelijke) worden daarbij met licht op uw huid getest om te zien of uw klachten door deze stoffen komen.

Huidbiopt 
Soms wil de dermatoloog zeker weten of het geen andere huidaandoening is. Hij neemt dan een klein stukje huid weg (biopt). Uw huid wordt verdoofd op de plaats waar het stukje wordt weggehaald. Het stukje huid wordt daarna opgestuurd voor onderzoek. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: