Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Zonbeschadiging

Wat is een zonbeschadiging?

Een zonlichtbeschadiging (Actinische keratose) is meestal een kleine, veelal ruw aanvoelend verhoornd plekje van de huid. Deze plekken komen meestal niet alleen voor. De kleur varieert van huidkleurig tot rood of bruin. Deze huidafwijking ontstaat op de aan (zon)licht blootgestelde delen van het lichaam, vooral in het gezicht en op de handruggen.

Een zonbeschadiging komt vooral op oudere leeftijd voor, maar doordat mensen hun vrije tijd steeds vaker in de buitenlucht doorbrengen en zonvakanties steeds populairder worden, komt het ook steeds vaker op jongere leeftijd voor. Het voorkomen kan, bij het toenemen van de leeftijd, oplopen tot 80 procent bij mensen met een licht huidtype (blond haar en blauwe ogen) in de leeftijd van 60 tot 69 jaar.

Hoe ontstaat een zonbeschadiging?

Een zonbeschadiging ontstaat na langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht. Het ontstaan van een zonbeschadiging is afhankelijk van het huidtype en de totale hoeveelheid ultraviolette straling die iemand in de loop van het leven op de huid heeft gekregen. Hoe blanker de huid, des te groter de kans op het ontwikkelen van deze huidafwijking.

Wat zijn de verschijnselen?

Voorkeursplaatsen zijn de handruggen, de onderarmen, het gezicht en de kale(nde) schedelhuid. In het begin is de huidafwijking beter te voelen dan te zien. Het zijn huidkleurige, rode of bruine, ruw aanvoelende plekjes of grotere plekken. Soms zijn ze licht pijnlijk bij aanraking. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters. Na verloop van jaren kan er in deze plekjes huidkanker ontstaan. Vaak zijn er meerdere plekjes aanwezig en zijn er aan de huid andere tekenen van langdurige zonlichtblootstelling te zien, zoals vlekkige verkleuringen en rimpels.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: