Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Zoledroninezuur-infuus op de oncologische dagbehandeling of thuis

U heeft met uw behandelend arts afgesproken om het medicijn zoledroninezuur te gaan gebruiken. Dit medicijn is ook bekend onder de merknaam Zometa. In deze folder krijgt u algemene informatie over deze behandeling. Het is mogelijk dat de procedure bij u anders gaat.

Wat is zoledroninezuur?

Zoledroninezuur is een medicijn tegen botontkalking. Het behoort tot de groep medicijnen die we bisfosfonaten noemen. Zoledroninezuur remt de botafbrekende cellen. Hierdoor verbetert de botdichtheid: het bot wordt sterker en op deze manier neemt de kans op een botbreuk af. Het medicijn helpt zo de balans tussen botopbouw en botafbraak.

Hoe bereidt u zich voor?

Er is geen speciale voorbereiding nodig voor deze behandeling. Als u medicijnen gebruikt, mag u deze gewoon innemen. U hoeft niet nuchter te zijn.

Tijdens de behandeling kunt u uw eigen kleding aan houden. Wij raden u aan om geen bovenkleding met strak zittende mouwen te dragen, zodat de verpleegkundige het infuus makkelijk kan inbrengen.

Zoledroninezuur krijgt u thuis of op de oncologische dagbehandeling per infuus toegediend. Als u een PICC-lijn (perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter) of een Port-A-Cath (PAC) heeft, kan het medicijn ook via deze weg toegediend worden. In totaal neemt de behandeling ongeveer 1 uur in beslag. Het is belangrijk om voldoende (water) te drinken op de dag dat u het zoledroninezuur-infuus krijgt. Uw behandelend arts bepaalt samen met u hoe vaak u het infuus krijgt. Meestal is dit 1 keer per 3 maanden, 6 maanden of 12 maanden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: