Ziekte van Graves
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Behandelmogelijkheden

Medicijnen  

U begint de behandeling meestal met medicijnen, namelijk Strumazol of Propylthyouracil (PTU). Deze remmen de aanmaak van schildklierhormoon. Onder invloed van deze medicijnen wordt de schildklier helemaal stilgelegd. Daarom moet u na enkele weken schildklierhormoon Thyroxine erbij innemen. Deze behandeling heet combinatietherapie en duurt een jaar. Een kleine groep patiënten krijgt in plaats van combinatietherapie alleen het medicijn Strumazol of PTU in een lagere dosering.

Soms wordt de eerste weken een medicijn gegeven om de klachten van prikkelbaarheid en hartkloppingen tegen te gaan (metoprolol/propranolol). Dit medicijn kunt u vaak na een aantal weken in overleg met de specialist afbouwen en uiteindelijk stoppen.

Na een jaar stopt u met de medicijnen. Dit gaat uiteraard in samenspraak met uw specialist en verpleegkundig consulent endocrinologie. Zes weken nadat u gestopt bent, laat u bloed prikken en komt u terug op het Schildkliercentrum voor een controle bij de specialist en verpleegkundige. Het kan voorkomen dat de klachten terugkomen. In dat geval wordt in overleg met u gekozen voor een vervolgbehandeling. Deze bestaat uit een behandeling met radioactief jodium of de combinatietherapie wordt herhaald.

Medicatie en mogelijke bijwerkingen 

Strumazol en PTU 
Dit zijn de meest gebruikte medicijnen om de schildklier tot rust te brengen. Soms kunnen er bijverschijnselen optreden als gevolg van deze medicijnen.
Krijgt u koorts, een pijnlijke keel of huiduitslag, neem dan direct contact op met de poli Interne Geneeskunde om te overleggen wat er moet gebeuren. In het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.

Thyroxine 
Thyroxine is een natuurlijk schildklierhormoon. Hieronder vallen de merknamen Thyrax, Euthyrox, Tirosint en Levothyroxine. Het tekort wordt aangevuld met een van deze medicijnen. Neem deze tablet in op de nuchtere maag, dertig minuten voor het ontbijt. Dat is nodig om te zorgen dat het medicijn goed wordt opgenomen in het bloed.

Radioactief jodium 

Bij deze behandeling krijgt u op de afdeling Nucleaire Geneeskunde een capsule radioactief jodium. Dit is een veilige behandeling om de schildklier tot rust te brengen. Voor de behandeling krijgt u uiteraard uitleg van de nucleair geneeskundige en krijgt u volop gelegenheid om vragen te stellen.

Het duurt ongeveer zes maanden voordat de jodiumbehandeling zijn volledige effect bereikt. Ondertussen gaat u door met de combinatietherapie en blijft u onder controle van de specialist en de verpleegkundige. Als uw schildklier na de jodiumbehandeling weer normaal functioneert, wordt u weer terug verwezen naar de huisarts.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: