Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Ziekte van Dupuytren

Wat is de ziekte van Dupuytren?

De ziekte van Dupuytren is een aandoening waarbij er bindweefselstrengen ontstaan onder de huid van uw handpalm en vingers. Bindweefsel zit overal in uw lichaam. Het zorgt er meestal voor dat verschillende structuren, zoals uw botten, bloedvaten en pezen, op de juiste plaats worden gehouden. In uw hand zit bindweefsel als een laag tussen de huid van uw handpalm en de onderliggende bloedvaten en pezen.

Bij de ziekte van Dupuytren wordt het bindweefsel in uw hand(palm) dikker en het groeit. Op de plaatsen waar het bindweefsel verdikt is,  voelt u knobbels of strengen in of onder uw huid. Deze knobbels en strengen verschrompelen na verloop van tijd, waardoor uw vingers of duim krommer gaan staan. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat u uw vingers niet meer kunt strekken. Dit noemen we ook wel klauwhanden.

De ziekte van Dupuytren werd in 1831 voor het eerst beschreven en met een operatie behandeld door baron Guillaume Dupuytren in Parijs. De ziekte is vernoemd naar hem.

Waardoor ontstaat de ziekte van Dupuytren?

Het is niet bekend hoe het komt dat het bindweefsel van de ziekte van Dupuytren groeit en verdikt. Wel weten we dat de aandoening in bepaalde families vaker voorkomt. Bij een op de vier patiënten blijkt ook iemand anders in de familie last te hebben van de ziekte van Dupuytren. Het is niet bewezen dat Dupuytren een erfelijke ziekte is. Wel kunnen omgevingsfactoren (bijvoorbeeld roken en overmatig alcoholgebruik), andere ziektes (bijvoorbeeld diabetes mellitus en epilepsie) en een eerder handtrauma de ziekte ''aanzetten''. De ziekte van Dupuytren komt meer voor bij mannen. De kans dat mannen de ziekte krijgen is acht keer groter dan bij vrouwen. Omdat de oorzaak van Dupuytren niet bekend is, kunnen de klachten terugkomen en kan het zijn dat u na verloop van tijd opnieuw behandeld moet worden.

Wat zijn de klachten bij de ziekte van Dupuytren?

De eerste tekenen van de ziekte van Dupuytren zijn onschuldig: een knobbeltje, lichte verharding of juist een intrekking van de huid in uw handpalm. In het begin zijn er nog weinig klachten. Door de strengvorming kunnen een of meerdere vingers geleidelijk krommer gaan staan, waardoor de beweging van uw vingers wordt beperkt. Hierdoor ontstaan klachten zoals onhandigheid, uw vingers of hand stoten, moeite met grijpen en/of handen schudden of last met uw handschoenen aan doen. Andere mogelijke klachten zijn pijn of een strak gevoel in de handpalm.

Wanneer is een behandeling nodig?

De ziekte van Dupuytren is een goedaardige aandoening. Als u geen klachten heeft, is behandeling niet direct nodig. Heeft u veel last van de kromstand, bijvoorbeeld tijdens uw werk, met hobbies of in uw dagelijks leven, dan kan dit een reden voor behandeling zijn. Ook kunnen pijnklachten of een strak gevoel in uw hand een reden zijn voor behandeling. Wij raden u wel aan om niet te lang te wachten. In het beginstadium zijn minder ingrijpende behandelingen mogelijk, later soms niet meer.

Lees meer over de verschillende behandelingen

Wist u dat...

  • ...dit verschijnsel onder andere namen ook op andere plaatsen in het lichaam voorkomt? In de voet(zool) noemen we dit de ziekte van Ledderhose en in de penis de ziekte van Peyronie.
  • ...ongeveer de helft van de patiënten de ziekte van Dupuytren aan beide handen heeft?
  • ...de ziekte meestal wordt vastgesteld bij mensen tussen de 40 en 60 jaar?
  • ...de aandoening in uitzonderlijke gevallen al voor het 40e levensjaar voorkomt? Vaak hebben deze patiënten een snel verloop van de ziekte, een snelle uitbreiding en een grote kans op terugkeer van de symptomen na een behandeling.

Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij u graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Wilt u meer weten over deze behandeling neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie via plchirurgie@rijnstate.nl

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie via telefoonnummer 088 - 005 7755.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!