Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Zaadbalkanker

Wat is zaadbalkanker?

Zaadbalkanker is een woekering van kiemcellen in een van de zaadballen. Andere namen voor zaadbalkanker zijn testiscarcinoom of teelbalkanker. De aandoening komt vooral voor bij jonge mannen tussen de 15 en de 40 jaar, maar ook op latere leeftijd komt het voor.

De meeste mannen bij wie zaadbalkanker wordt vastgesteld, hebben zelf een verandering aan een zaadbal gemerkt. Deze verandering kan bestaan uit een zwelling of verharding in de zaadbal. Dit kan pijnlijk zijn. Een aantal patiënten heeft last van een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf.

Soms wordt zaadbalkanker vastgesteld vanwege klachten die patiënten hebben door uitzaaiingen. Deze klachten worden meestal veroorzaakt door een zwelling van de lymfeklieren. Zaadbalkanker is een snel groeiende vorm van kanker. Hierom is het belangrijk om de ziekte vroeg te ontdekken.

Oorzaken

De oorzaak voor het ontstaan van zaadbalkanker is niet helemaal duidelijk. Wel zijn er enkele risicofactoren bekend. Mannen die als baby niet ingedaalde zaadballen hadden, hebben een grotere kans op de ziekte. Andere risicofactoren zijn een familielid met zaadbalkanker (erfelijkheid) en verschrompelde zaadballen (testisatrofie).

Hoe onderzoeken we u?

Om de diagnose zaadbalkanker te kunnen vaststellen, zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Afhankelijk van de klachten worden een of meer van onderstaande onderzoeken uitgevoerd:

  • Lichamelijk onderzoek van de balzak en de buik;
  • Echografie van de balzak;
  • Bloedonderzoek;
  • CT-scan van de longen en buik.

Welke behandelingen zijn er?

 

Verwijderen van de zaadbal

Meestal wordt zo snel mogelijk met een kleine ingreep via de lies de hele zaadbal verwijderd. Pas na de ingreep kan er worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van zaadbalkanker. Dan wordt besloten of nabehandeling in de vorm van bestraling of chemotherapie nodig is.

Gevolgen van de behandeling

Rijnstate heeft een samenwerking met het Radboudumc. Patiënten met zaadbalkanker worden in een multidisciplinair overleg met het Radboud besproken, en van daaruit komt er een behandeladvies. Voor de eventuele nabehandeling van chemotherapie worden patiënten verwezen naar het Radboudumc. Radiotherapie kan uitgevoerd worden bij Radiotherapiegroep. Het vervolgen van de aandoening gebeurt in Rijnstate.

Begeleiding en nazorg

De behandeling van kanker is intensief. Zowel de diagnose als de behandeling van zaadbalkanker kunnen een groot effect hebben op uw (seks)leven en dat van uw partner.

Veel patiënten hebben dan ook steun nodig bij de verwerking van lichamelijke en psychische klachten. Uw behandelend arts en de oncologieverpleegkundige helpen u hierbij. Ook geven zij praktische adviezen. Welke vorm van steun u wenst, kunt u bespreken met uw arts waar u op controle komt.

 

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: