Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Zaadbalkanker

Wat is zaadbalkanker?

Zaadbalkanker is een woekering van kiemcellen in een van de zaadballen. De aandoening komt vooral voor bij jonge mannen tussen de 15 en de 35 jaar.

Klachten

De zaadbal kan groter worden. Ook kunt u een vervelend gevoel ervaren in de onderbuik of in de balzak. Zelden is er sprake van pijn.

Oorzaken

Mannen bij wie rond de geboorte een of beide zaadballen niet waren ingedaald, hebben meer kans op het krijgen van zaadbalkanker.

Behandeling

Meestal wordt zo snel mogelijk met een kleine ingreep via de lies de hele zaadbal verwijderd. Pas na de ingreep kan er worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van zaadbalkanker. Dan wordt besloten of nabehandeling in de vorm van bestraling of chemotherapie nodig is. Het bloed wordt onderzocht en met een CT-scan wordt de hele buik onderzocht op eventuele uitzaaiingen.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: