Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Xiapex

Met uw arts heeft u besproken om het medicijn Xiapex te gebruiken. Dit is een medicijn om een contractuur (streng) door de ziekte van Dupuytren te behandelen. Hier leest u meer informatie over de behandeling met Xiapex.

Door de ziekte van Dupuytren heeft u een duidelijk voelbare streng in uw handpalm, waarbij uw vinger al dan niet krom staat. Dit kan u hinderen in uw dagelijkse leven, zowel op het werk als thuis. U kunt bijvoorbeeld moeilijk handschoenen dragen, uw gezicht wassen en/of een blouse dichtknopen. De samengetrokken vinger kan u ook hinderen als u bijvoorbeeld iemand een hand schudt.

Een streng van Dupuytren komt vrij vaak voor, vooral onder blanke Europeanen. Meer mannen dan vrouwen hebben de aandoening. Het ontstaat op latere leeftijd. Geschat wordt dat 20 procent van de mannen boven de 60 jaar en 20 procent van de vrouwen boven de 80 jaar de aandoening heeft. De oorzaak is nog onbekend. Wel weten we dat de aandoening in bepaalde families vaker voorkomt.

Wat is Xiapex?

Xiapex is een vrij nieuw medicijn voor een contractuur van Dupuytren.

Xiapex maakt de streng zwakker. In het medicijn zitten enzymen die de streng afbreken. Xiapex krijgt u als een injectie in de hand. De naald gaat direct in de streng. Alleen een arts die hier ervaring mee heeft, mag u deze injectie geven.

Voor wie is Xiapex bedoeld en geschikt?

  • Xiapex is alleen bedoeld voor de behandeling van een contractuur van Dupuytren bij volwassenen met een palpabele streng.
  • Xiapex is soms niet geschikt als u een medicijn gebruikt dat uw bloed verdunt (antistolling) zoals aspirine. Bespreek dit met uw arts.
  • Xiapex wordt afgeraden als u 14 dagen voor uw injectie tetracycline bevattende antibiotica (zoals doxycycline) heeft gebruikt.
  • Behandeling met Xiapex wordt afgeraden als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie