Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Wratten

Wat zijn wratten?

Wratten zijn meestal verheven, bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid met een ruw oppervlak. De medische benaming is verruca. Meestal zijn er meerdere wratten gelijktijdig aanwezig. Voorkeursplaatsen zijn de handen en voeten. Wratten komen veel voor, met name bij kinderen en jongvolwassenen.

Wratten kunnen pijnlijk zijn en er lelijk uitzien. Vaak zie je in elke lob van de ‘bloemkool’ in het midden een klein zwart puntje. Dit zijn puntbloedinkjes van de daarin gelegen bloedvaatjes. Huidlijnen lopen ter plaatse van de wrat niet door.

Hoe ontstaan wratten?

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Wrattenvirussen zijn besmettelijk en worden verspreid door huidcontact, vooral wanneer de huid beschadigd of verweekt is. De tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat varieert van twee tot zes maanden, maar kan ook langer dan een jaar zijn.

Behandeling

De meeste wratten verdwijnen vanzelf, maar het kan wel lang duren. Wratten op de hand, onder de nagels en op de voetzolen kunnen echter zeer hardnekkig zijn. Wratten komen vaak terug, ook op een andere plek dan waar ze eerst zaten.

Behandelen is alleen nodig wanneer de wratten hinderlijk of pijnlijk zijn of cosmetisch storen. Doel van elke behandeling is het vernietigen van de opperhuid, waarin de virusdeeltjes zich bevinden. Het is niet mogelijk het humaan papillomavirus rechtstreeks te doden of te inactiveren.

De volgende behandelingen zijn mogelijk:

  • Aanstippen/zalven
  • Bevriezing met vloeibare stikstof
  • Verweken met Monochloorazijnzuur, bichloorazijnzuur en trichloorazijnzuur
  • Uitlepelen (excochleatie) en wegsnijden
  • Wegbranden (coagulatie)
  • Vitamine A-zuur bevattende crème
  • Lasertherapie (bij zeer hardnekkige wratten kan onze hypermoderne CO2 laser worden ingezet)

De behandeling kan napijn geven. Hiervoor kunt u een pijnstiller gebruiken. Als er meerdere grote voetwratten tegelijk worden behandeld, is het aan te raden om een begeleider mee te nemen, die u naar huis kan brengen.

Wat kunt u zelf nog doen?

Preventieve maatregelen hebben alleen bij voetwratten enig nut, in alle andere gevallen zijn deze veel moeilijker of minder praktisch uitvoerbaar. Door niet op blote voeten te lopen in gemeenschappelijke ruimten, zoals zwembaden en gymnastieklokalen, kunt u de kans op infectie verminderen.

Meer weten?

Lees meer in onze folder Wratten.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: