Wonden door vaataandoeningen
Patient op bed, wondconsulent verbindt been

Chronisch veneuze insufficiëntie

Chronisch veneuze insufficiëntie (tekortschieten van de aders) kan ontstaan door stoornissen in de bloedvaten in het been, waarbij omliggend weefsel onvoldoende voorzien wordt van voedingstoffen en zuurstof. De aders functioneren hierdoor niet goed. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van trombose of een verzwakte vaatwand. Hierdoor verhoogt de druk in de aders en worden vocht en eiwitten vanuit het bloedvat in het weefsel geperst. Er is sprake van een (tijdelijke) vergrote aanvoer van vocht. De huid komt onder spanning te staan, waardoor er makkelijk een wond kan ontstaan.

Welke behandelingen zijn er?

Het doel van de behandeling is het herstel van het onderliggend vaatlijden en dus het verbeteren van de bloedstroom van het onderbeen. Dit kan door: 

  • Compressietherapie; het doel van compressietherapie is druk van buitenaf te geven om het vocht snel en blijvend te laten verdwijnen en de bloedstroom te verbeteren door de kapotte kleppen in de aderen te ondersteunen. Als het vocht vermindert, wordt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen verbeterd en is er minder kans op het ontstaan van een wond aan het onderbeen. 
  • Spataderbehandeling.
  • Voorlichting; dit bestaat uit het geven van leefstijladviezen over beweging, huidverzorging en schoeisel.

Wat kunt u zelf doen?

  • Beweeg veel als dit mogelijk is (lopen of fietsen), zodat de kuitspieren helpen om het vocht uit het been te krijgen. 
  • Het is belangrijk dat u tijdens het lopen niet alleen met een platte voet de grond raakt, maar goed afzet met het voorste deel van de voet (de voorvoet), waarbij uw hak omhoog komt.
  • Als u niet veel kunt lopen, doe dan regelmatig kuitspieroefeningen. Hierbij kunt u denken aan de voet naar beneden en omhoog bewegen, rondjes met de voet maken en uw tenen bewegen.
  • Leg uw benen omhoog bij langdurig zitten. Als het mogelijk is kunt u uw bed op de plek van uw voeten iets hoger maken.
  • Stop met roken voor een betere doorbloeding.
  • Zorg voor gemakkelijke, platte schoenen waar u goed op kunt lopen.

Chronisch veneuze insufficiëntie is een aandoening die meestal terugkeert door de stoornis aan de bloedcirculatie in uw bloedvaten. In de bloedvaten zitten kleppen. Als die kleppen kapot zijn, stroomt het bloed terug in uw benen in plaats van naar uw hart. Hierdoor komt er meer en meer vocht in de benen. De huid op de benen komt dan te strak te staan, waardoor de huid makkelijk stuk gaat en er wonden ontstaan die moeilijk willen genezen. Bij een open been is veneuze insufficiëntie in veel gevallen de belangrijkste oorzaak.

Bron: richtlijn diagnostiek en behandeling van het Ulcus Cruris Venosum, 2005.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: