Aandoening, behandeling en onderzoek
2 medewerkers in gesprek met patient
Laatste informatie over het coronavirus

Winterdepressie

Bij een winterdepressie komen dezelfde klachten voor als bij andere vormen van depressie. De patiënt is somber, verliest zijn interesse en plezier in het leven en kan last hebben van besluiteloosheid, minderwaardigheidsgevoelens, concentratieverlies en gebrek aan energie.

Specifieke klachten

Er zijn ook symptomen die kenmerkend zijn voor een seizoensafhankelijke depressie. Dit zijn onder andere een toegenomen behoefte aan slaap en meer behoefte aan zoet of koolhydraatrijk eten. Een winterdepressie begint soms in september, maar dat kan ook veel later zijn, bijvoorbeeld in maart. In het voorjaar verdwijnen de klachten geheel.

Behandeling

Uw huisarts kan u aanmelden voor lichttherapie bij de polikliniek Psychiatrie. Gedurende een week zit u van maandag tot en met vrijdag 45 minuten voor een lichtbak die helder wit licht geeft. U kunt dit vergelijken met het daglicht drie kwartier na zonsopgang.

Nazorg

In de week na de behandeling komt u nog een keer terug op de polikliniek. Als het nodig is, krijgt u een afspraak voor nog een week therapie. Als afsluiting van de kuur krijgt u nog een afspraak met de behandelend psychiater voor een laatste evaluatie.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: