Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Wekedelenkanker

Wat is wekedelenkanker?

Wekedelenkanker is kanker die ontstaat in het bindweefsel, spieren of pezen. Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Om te groeien en om beschadigde of verouderde cellen te vervangen, maken we continu nieuwe cellen aan. Deze ontstaan door celdeling: een cel splitst zich in twee cellen. Soms gaat er door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval iets mis in de celdeling. Cellen kunnen zich overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat.

Een tumor in de weke delen ontstaat als tijdens de ontwikkeling van steun-, spier- of perifeer zenuwweefsel de celdeling ontspoort. Deze kanker kan op allerlei plaatsen in het lichaam ontstaan. Het meest komen ze voor in de benen, in de borst en buikwand, in de armen en in het hoofd/halsgebied.

Hoe herkent u kanker in de weke delen?

Kanker in de weke delen uit zich door een snelgroeiende of pijnlijke zwelling. De herkenning van een kwaadaardige wekedelentumor (sarcoom) is vaak moeilijk. De zwelling kan lang onopgemerkt blijven als hij ontstaat in dieper gelegen of elastisch weefsel.

Risicogroepen

Wekedelenkanker zijn zeldzaam en komen vooral voor bij kinderen en ouderen. Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 590 mensen kanker in de weke delen vastgesteld. De oorzaak is veelal onbekend.

Behandeling

De behandelmogelijkheden bestaan uit:

  • Chirurgie (operatie)
  • Radiotherapie (bestraling)
  • Chemotherapie (medicijnen)

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: