Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Warmtebehandeling van het ganglion sfenopalatinum

U heeft samen met uw arts besloten dat u een warmtebehandeling krijgt van een zenuwknoop bij uw neus: het ganglion sfenopalatinum.

Wat is het ganglion sfenopalatinum?

Het ganglion sfenopalatinum is een kleine zenuwknoop aan de achterkant van de neus. Door deze zenuwknoop lopen vooral zenuwvezels die te maken hebben met het deel van het zenuwstelsel waar u geen invloed op heeft. Dit deel wordt ook wel het onwillekeurige zenuwstelsel genoemd. 

Deze zenuwknoop kan een rol spelen bij aangezichtspijn, clusterhoofdpijn en andere ongewone hoofd- en aangezichtspijnen. De anesthesioloog behandelt de aangedane zenuwknoop met warmte.

Behandeling

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, in Rijnstate Elst. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe verloopt de behandeling?

Voor de behandeling krijgt u een infuus. Deze behandeling gebeurt onder sedatie (een roesje), op de operatiekamer. De sedatie wordt uitgevoerd door eensedatiepraktijkspecialist. We bellen u van tevoren voor een screening van uw gezondheid en de sedatie met u te bespreken.

Tijdens de behandeling bent u aangesloten aan bewakingsapparatuur.

De anesthesioloog plaatst een speciale naald ter hoogte van uw wang. Met röntgenbeelden wordt de naald in de goede positie gebracht: aan de rand van de schedel, onder het jukbeen door. Daarna schuift de arts de naald op tot bij de zenuwknoop achter de neus. Als de naald is ingebracht, wordt u kort wakker gemaakt om te controleren of de naald op de juiste plek zit.

De anesthesioloog stuurt dan kleine stroompjes door de naald. Als het goed is voelt u tintelingen in de neus of de zijkant van het gehemelte. Als de plek van de naald klopt, krijgt u weer wat slaapmiddel.

Dan kan de warmtebehandeling starten. De warmte wordt opgewekt met radiofrequente (RF) stroom. Door de behandeling kan de zenuwknoop de pijnprikkels niet meer goed doorgeven en neemt de pijn af.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het resultaat van de behandeling kunnen we pas na enkele weken tot maanden beoordelen. Soms is een extra behandeling nodig.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: