Warmtebehandeling van aangezichtspijn (Sweet)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Behandeling via Sweet-methode

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, in Rijnstate Elst. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe verloopt de behandeling?

De anesthesioloog plaatst een speciale naald ter hoogte van uw wang. Met röntgenbeelden wordt de naald in de goede positie gebracht: aan de rand van de schedel, onder het jukbeen door.

Deze behandeling gebeurt onder diepe sedatie op de operatiekamer. Een sedatiepraktijkspecialist voert de sedatie uit. We bellen u hiervoor van tevoren voor een screening van uw gezondheid en om de sedatie met u te bespreken.

Tijdens de behandeling bent u aangesloten aan bewakingsapparatuur.

Als de naald is ingebracht, maken we u kort wakker om te controleren of de naald op de juiste plek zit. De anesthesioloog stuurt dan een stroompje door de naald. De naald zit op de juiste plaats als u een lichte tinteling voelt in het deel van uw gezicht waar u last van heeft.

Hierna krijgt u weer wat slaapmiddel en kan de zenuwknoop worden behandeld met warmte.

Door de behandeling kan de zenuwknoop de pijnprikkels niet meer goed geleiden en neemt de pijn af. De anesthesioloog test of het gevoel in het aangedane gebied van de aangezichtszenuw is veranderd. Dan is de behandeling klaar. Na de behandeling blijft u nog even op de uitslaapkamer.

Waar moet u op letten na de behandeling?

De eerste 2 dagen na de behandeling moet u ’s ochtends en ‘s avonds uw lichaamstemperatuur meten. Als u koorts krijgt van 38,5°C en hoger, neem dan meteen contact op met uw behandelend arts of de Spoedeisende Hulp. Telefoonnummers vindt u onder Contact.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het resultaat is meestal goed. Het kan ook zo zijn dat de specialist de behandeling te ‘voorzichtig’ heeft uitgevoerd. In dat geval is een tweede, wat sterkere behandeling nodig is. Binnen 6 maanden tot 10 jaar kunnen de pijnklachten terugkomen, omdat de behandelde zenuw weer aangroeit. De warmtebehandeling volgens de Sweet-methode kunnen we als het nodig is in korte tijd meerdere keren herhalen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: