Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Warmtebehandeling van aangezichtspijn (Sweet)

U heeft last van aangezichtspijn. U heeft samen met uw arts besloten dat u hiervoor een warmtebehandeling krijgt volgens de Sweet-methode.

Wat is trigeminusneuralgie?

Trigeminusneuralgie is een zeer pijnlijke aandoening van het aangezicht, vooral aan één kant. Hierbij ontstaan vaak korte aanvallen van felle, schietende pijn in het gebied van de aangezichtszenuw. Deze zenuw heet in medische termen de nervus trigeminus en splitst zich in drie takken. De pijn kan optreden in de bovenste tak (hoofd, voorhoofd en oog), maar meestal in de middelste tak (neus en bovenkaak) en in de onderste tak (onderkaak). De pijn kan uitgelokt worden door ‘gewone’ prikkels. Denk bijvoorbeeld aan eten, wassen, scheren, praten, tandenpoetsen, kou, warmte en tocht.

Hoe ontstaat trigeminusneuralgie?

De pijnklachten kunnen na maanden of zelfs jaren spontaan verdwijnen, maar ook in één keer weer terugkomen. In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een trigeminusneuralgie. Heel soms vindt de neuroloog een afwijkend lopend bloedvat, dat tegen de kern van de aangezichtszenuw (het ganglion Gasseri) in de hersenen drukt en de pijnklachten veroorzaakt.

Hoe kunnen we u behandelen?

Behandeling met medicijnen

Als de diagnose trigeminusneuralgie is gesteld, schrijft de behandelend arts eerst medicijnen voor. De bekendste medicijnen voor de behandeling van aangezichtspijn zijn carbamazepine (Tegretol) of gabapentine (Neurontin). Deze middelen zijn ontwikkeld voor de behandeling van epilepsie, maar ‘dempen’ ook de activiteit van zenuwcellen. Wel kunnen er bijwerkingen optreden, zoals sufheid, duizeligheid of futloosheid.

Behandeling volgens de Sweet-methode

De behandeling volgens de Sweet-methode is een warmtebehandeling van de aangezichtszenuw. Met behulp van röntgenbeelden wordt een speciale elektrode via de wang naar de kern van de aangezichtszenuw (ganglion van Gasser) gebracht. Daarna wordt de zenuw met warmte behandeld. De naam ‘Sweet’ verwijst naar de arts die in 1965 met deze behandeling startte.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: