Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Warmtebehandeling van aangezichtspijn (Sweet)

U heeft last van aangezichtspijn. U heeft samen met uw arts besloten dat u hiervoor een warmtebehandeling volgens de Sweet-methode krijgt. De naam ‘Sweet’ verwijst naar de arts die in 1965 met deze behandeling startte.

Wat is trigeminusneuralgie?

Trigeminusneuralgie is een zeer pijnlijke aandoening van het aangezicht, meestal aan één kant. Hierbij ontstaan vaak korte aanvallen van felle, schietende pijn in het gebied van de aangezichtszenuw.

Deze zenuw splitst zich in drie takken. De pijn kan optreden in de bovenste tak (hoofd, voorhoofd en oog), maar meestal in de middelste tak (neus en bovenkaak) en in de onderste tak (onderkaak). De pijn kan worden uitgelokt door ‘gewone’ prikkels. Denk bijvoorbeeld aan eten, wassen, scheren, praten, tandenpoetsen, kou, warmte en tocht.

Hoe ontstaat trigeminusneuralgie?

De pijnklachten kunnen na maanden of zelfs jaren spontaan verdwijnen, maar ook in één keer weer terugkomen. In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een trigeminusneuralgie. Heel soms vindt de neuroloog een afwijkend lopend bloedvat, dat tegen de kern van de aangezichtszenuw (het ganglion Gasseri) in de hersenen drukt en de pijnklachten veroorzaakt.

Hoe kunnen we u behandelen?

We kunnen u op twee manieren behandelen: met medicijnen en volgens de Sweet-methode

Behandeling met medicijnen

Als er bij u trigeminusneuralgie is vastgesteld, schrijft de behandelend arts eerst medicijnen voor. De bekendste medicijnen voor de behandeling van aangezichtspijn zijn carbamazepine (Tegretol) of gabapentine (Neurontin). Deze middelen zijn ontwikkeld voor de behandeling van epilepsie, maar ‘dempen’ ook de zenuwcellen. Wel kunnen er bijwerkingen optreden, zoals sufheid, duizeligheid of futloosheid.

Behandeling volgens de Sweet-methode

De behandeling volgens de Sweet-methode is een warmtebehandeling van de aangezichtszenuw. Met röntgenbeelden wordt een speciale elektrode via de wang naar de kern van de aangezichtszenuw (ganglion van Gasser) gebracht. Daarna wordt de zenuw met warmte behandeld. Hieronder leggen we uit hoe deze behandeling gaat.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: