Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Waken bij patiënt

Hier vindt u informatie over het waken bij uw naaste. Begeleiding en ondersteuning voor de patiënt, familie en naasten. De tijd die u samen met uw dierbare door kunt brengen is, naar verwachting, nog maar kort. Hier leest u informatie over enkele praktische zaken die rond het waken voor u belangrijk zijn. Als afdeling streven wij er samen met u naar, dat u uiteindelijk met een goed gevoel terug kunt kijken op deze moeilijke periode. 

Waken 

U bent in het ziekenhuis geroepen door de arts en/of verpleegkundige, omdat de situatie van uw naaste verslechterd, ofwel zorgwekkend te noemen is. Zelfs zo zorgwekkend dat de kans op snel overlijden groot is. De grens tussen leven en dood gaat vaak gepaard met een tijd van wachten. Gevoelens van machteloosheid en onvrede kunnen naar boven komen, gepaard gaand aan een verlangen naar ingrijpen en snelle oplossingen. 

Sterven verloopt bij ieder mens op een unieke wijze. Toch leert de praktijk dat er algemene kenmerken en veranderingen zijn, die aangeven dat iemand stervende is. U kunt hierbij denken aan een afnemende behoefte aan eten en drinken, het gehoor en zicht dat minder worden en een oppervlakkiger en onregelmatiger ademhaling. De verpleegkundigen en artsen van de afdeling kunnen u hier verder uitleg over geven. 

Wij als afdeling willen u de mogelijkheid geven om in deze periode 24 uur per dag bij uw naaste aanwezig te zijn. Het waken kan voor de patiënt rust, troost en een veilig gevoel geven. U kunt met elkaar invulling geven aan het waken. Om deze periode zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben wij als ziekenhuis enkele afspraken opgesteld, zodat voor u duidelijk is wat u van de afdeling kunt verwachten. U, als naaste, kent de patiënt het beste. Wij willen dan ook graag in overleg met u, zo goed mogelijke zorg bieden. Naast de afspraken en richtlijnen zijn hieronder ook nog adviezen benoemd, om ervoor te zorgen dat u ook voldoende aan uw rust en verwerkingsproces toekomt. 

Afspraken en adviezen op de afdeling 

  • Voor de nacht is er voor één bezoeker de mogelijkheid tot een stretcher of relaxstoel in de kamer van uw naaste. Dit geeft u de gelegenheid om even te rusten en/of te slapen. Wij verzoeken u om tijdens het waken niet meer dan twee personen op de kamer tegelijk aanwezig te laten zijn. Dit voorkomt mogelijke onrust voor uw naaste.
  • Daarnaast kunt u gebruik maken van Het Oeverhuis. Dit is een gastenverblijf binnen het ziekenhuis. U kun gerust een folder aan de verpleegkundige vragen.
  • Wij raden u aan, wanneer mogelijk, om de dagen te verdelen in tijdsblokken voor het waken, een zogeheten “waakschema” waarin meerdere personen een aantal uren aanwezig zijn. Reden hiervoor is dat het waken erg intensief is en het belangrijk is dat u zelf ook aan uw rust en verwerkingsproces toekomt. Verder wordt hierdoor de rust op de kamer voor uw naaste gewaarborgd.
  • Uiteraard staat het u vrij om familieleden en bekenden afscheid te laten nemen van uw naaste. Wij verzoeken u dan wel gebruik te maken van de ontvangsthal beneden of van ons dagverblijf (als het daar niet te druk is).
    Verlaat u de afdeling tijdelijk, laat dan een mobiel telefoonnummer achter, zodat u voor de verpleging bereikbaar bent. 
  • U kunt, als u wilt, gebruik maken van het Stiltecentrum op de begane grond van het ziekenhuis. In dit centrum kunt u terecht voor bezinning, gebed en meditatie. Heeft u behoefte aan ondersteuning van of het uitvoeren van een ritueel door een geestelijk verzorger, dan kunt u dit aangeven bij de verpleging. Als u behoefte heeft aan ondersteuning van of het uitvoeren van een ritueel door een geestelijk verzorger kunt u dit bij de verpleging aangeven. 
  • Wij verzoeken u om één aanspreekpunt aan te stellen waar de belangrijkste informatie aan gegeven wordt, dit om dubbele vragen en/of onduidelijkheden te voorkomen.
  • Wanneer u, als familie, vragen hebt over de behandeling kan er een gesprek worden gepland met de arts. Wij verzoeken u de besproken informatie, als gewenst, te delen met de overige naasten. Mochten zij later nog vragen hebben, dan kunnen zij die stellen aan de verpleging. Wanneer de verpleging de vragen niet kan beantwoorden, zullen zij de vragen terugkoppelen aan de arts.
  • Het zou fijn zijn, als u eventuele vragen aan de arts wilt opschrijven en bespreken op het moment dat de arts langs komt. De arts loopt dagelijks tussen 08.45 uur en 11.00 uur langs, tijdens dit moment wordt de actuele situatie besproken en de verwachtingen voor de komende tijd.
  • Wilt u een bijdrage leveren aan (een deel van) de persoonlijke verzorging, dan kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige.
  • Voor degenen die ’s nachts waken, wordt er ’s morgens een standaardontbijt aangeboden worden. Dit bestaat uit: twee boterhammen, koffie of thee, glas sap of melk en een stuk fruit (max, twee bezoekers ontbijtjes).
  • Voor degene die rondom lunchtijd waakt wordt een standaardlunch aangeboden voor maximaal één bezoeker. De standaardlunch bestaat uit: twee boterhammen, koffie of thee, glas sap of melk en een stuk fruit.
  • Voor degene die waakt rondom de warme maaltijd wordt een standaard warme maaltijd aangeboden, voor maximaal één bezoeker.
  • Gedurende de hele dag zullen de voedingsassistenten voor koffie en/of thee zorgen. Na 20.00 uur neemt de verpleegkundige dit over.
  • Wanneer er meerdere naasten tijdens de maaltijden aanwezig zijn, is er voor hen de mogelijkheid om in het restaurant van Vermaat, op de begane grond, een maaltijd te halen. Het restaurant is van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.30 uur open. Op zaterdag en zondag is het restaurant van 10.30 - 20.30 uur open. U kunt bij de portier een leenpas vragen. U kunt deze pas opwaarderen met uw pinpas bij het personeelsrestaurant (B-kant, 2e verdieping). Met deze pas kunt u voedingsmiddelen uit de automaten en in het personeelsrestaurant afrekenen.
  • U kunt uw auto betaald parkeren op het parkeerterrein van het ziekenhuis. Parkeren kost 1,50 euro per uur. Een dagkaart kost 6 euro en een weekkaart 18 euro. U kunt het parkeerkaartje via de betaalautomaat omwisselen voor een dag- of weekkaart.
  • U kunt uw auto gratis parkeren op de parkeerplaats van het ‘Openluchtmuseum’. Er rijdt een pendelbus om u naar Rijnstate Arnhem en weer terug te brengen.
    Halte Openluchtmuseum
    De eerste bus naar Rijnstate vertrekt om 06.15 uur. Tot 11.30 uur komt de bus hier steeds terug om vervolgens weer naar Rijnstate te rijden. Wilt u ná 11.30 uur vanaf het Openluchtmuseum naar Rijnstate, bel dan even met de chauffeur. Hij komt u dan ophalen. Het telefoonnummer is 06-55325314.
    Halte Rijnstate 
    Vanaf 11.30 uur staat de bus bij Rijnstate en wacht daar op passagiers die naar het Openluchtmuseum moeten. Om 19.00 uur vertrekt de laatste bus vanaf Rijnstate. Wilt u vóór 11.30 uur vanaf Rijnstate naar het Openluchtmuseum, bel dan even met de chauffeur. Hij komt u dan ophalen. Het telefoonnummer is 06-55325314.

Mocht u vragen hebben over praktische zaken rondom het overlijden en de periode erna, dan kunt u gerust de verpleegkundige vragen om een folder hierover. 

Tot slot 

Wij hopen dat u een waardevolle laatste periode door kunt brengen met uw naaste en dat deze informatie duidelijkheid geeft over wat u van de afdeling kunt verwachten. Wij streven er samen met u naar, dat u uiteindelijk met een goed gevoel terug kunt kijken op deze moeilijke periode. Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van deze informatie, dan kunt u gerust deze vragen stellen aan de verpleegkundige. 

Telefoonnummers 

Afdeling Longgeneeskunde vleugel twee: 088 - 005 6525
Afdeling Longgeneeskunde vleugel drie: 088 - 005 6521

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: