Voorstekruisbandplastiek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Voor de operatie

Door uw beenspieren te trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut, kunt u het gebrek aan stabiliteit bij een voorstekruisbandletsel verminderen. Als dit ondanks de fysiotherapie niet verbetert, dan is een operatie een optie. Bij jonge en actieve patiënten wordt soms meteen gekozen voor een operatie, omdat er meer schade aan het kniegewricht kan ontstaan door mogelijke nieuwe verdraaiingen.

Netwerk voorstekruisbandreconstructies

De orthopedisch chirurgen van Rijnstate werken bij voorstekruisbandreconstructies samen met diverse fysiotherapeuten in de regio. Bekijk het overzicht van netwerkleden VKB-reconstructies.

Fysiotherapie voor de operatie

Al vóór uw opname start u met fysiotherapie als dit mogelijk is. Deze therapie is gericht op het herstel en behoud van de beweeglijkheid van uw knie en het opbouwen van de kracht van de kniestabilisatoren.

Wij vragen u om tijdens de opname krukken mee te nemen. Deze kunt u huren of kopen bij de thuiszorg of via internet kopen.

Preoperatieve screening

U krijgt vóór uw operatie een uitnodiging voor een gesprek met de apothekersassistent en de anesthesioloog. Dit gesprek is nodig om de operatie voor te bereiden.

De apothekersassistent neemt uw medicijngebruik met u door. De anesthesioloog geeft uitleg over de verdoving die u krijgt en schrijft medicijnen voor tegen de pijn na de operatie. U kunt deze medicijnen al voor uw opname in huis halen. Bij de anesthesioloog hoort u ook welke medicijnen u op de dag van opname (nog) mag gebruiken en met welke medicijnen u van tevoren moet stoppen.

Verdere informatie hierover kunt u vinden in de folder: Voorbereiding op een opname in het ziekenhuis.

De opname

U wordt de ochtend van de operatie opgenomen. Het is noodzakelijk dat u nuchter naar het ziekenhuis komt. U krijgt hierover informatie tijdens uw afspraak bij de anesthesioloog. Als u medicijnen gebruikt, neemt u deze dan in de originele verpakking me naar het ziekenhuis. We raden aan om gemakkelijk zittende kleding en schoenen zonder hak mee te nemen (bijvoorbeeld een sportbroek en sportschoenen). Op de verpleegafdeling maakt u kennis met de verpleegkundige. De verpleegkundige vertelt het een en ander over de gang van zaken op de afdeling. U kunt natuurlijk ook vragen stellen.  Wij raden u aan om sieraden en andere kostbaarheden thuis te laten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk bij vermissing.

Voorbereiding op de operatie

  • Uw horloge, sieraden en piercings doet u af.
  • Nagellak en/of make-up moet u verwijderen, net als kunstnagels (gel of acryl) aan uw wijs- en middelvinger als u die draagt.
  • Bij een algehele narcose doet u ook uw contactlenzen uit.
  • Als u een gebitsprothese heeft, doet u die uit op de operatiekamer.
  • Vlak voordat u naar de operatieafdeling gaat, wordt u gevraagd een operatiekleding aan te doen.
  • Het kan zijn dat u van de verpleegkundige medicijnen krijgt ter voorbereiding op de operatie.
  • Voordat u de operatiekamer ingaat, krijgt u in de voorbereidingsruimte een infuus ingebracht. Via dit infuus worden narcosemiddelen of andere medicijnen toegediend.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: