Na de operatie
Na de operatie krijgt u een koelbrace om uw knie en gaat u naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Hier controleren we regelmatig uw bloeddruk, hartslag en ademhaling. Als u goed wakker bent, gaat u terug naar uw kamer op de verpleegafdeling. Dan bellen we ook uw contactpersoon. Via een infuus krijgt u extra vocht toegediend. U kunt langzaamaan weer wat eten en drinken.
Om trombose te voorkomen krijgt u dagelijks via een onderhuidse injectie bloedverdunners. Die injecties moeten vanaf de operatie 7 dagen doorgaan. Tijdens de opname leert u van de verpleegkundige hoe u uzelf kunt injecteren. Als u al bloedverdunners gebruikt of jonger bent dan 16 jaar, kan het in uw geval anders zijn. Uw been kan in het begin nog gezwollen en pijnlijk zijn. Tegen de pijn krijgt u pijnstillers. We raden aan om deze voorgeschreven pijnstillers in te nemen.
Fysiotherapie na de operatie
1 à 2 uur na de operatie komt de fysiotherapeut bij u om u te helpen oefeningen op bed te doen. 3 à 4 uur na de operatie komt de fysiotherapeut nog een keer langs om u te helpen met krukken te lopen. U krijgt een overdracht mee voor de fysiotherapeut waar u gaat revalideren en uitleg over hoe u thuis de brace gebruikt.
Het revalidatieschema vindt u onder het kopje revalidatie. U kunt naar huis als er geen complicaties zijn en als de orthopedisch chirurg en de fysiotherapeut tevreden zijn over uw toestand. Dit is meestal op de dag van de operatie. Het is ook belangrijk dat de wond droog is, de pijn acceptabel is en dat u zelfstandig kunt bewegen voor u naar huis gaat.
Weer thuis
Wondgenezing
Misschien heeft u na de operatie nog enige tijd last van het operatiegebied. De eerste tijd is uw knie en het gebied rondom de wond wat opgezet zijn en warm aanvoelen. Dit wordt langzaamaan minder. Ook is het mogelijk dat u bloeduitstortingen (blauwe plekken) bij de wond heeft, die wat naar beneden kunnen zakken. Deze verdwijnen vanzelf.
Sommige hechtingen lossen vanzelf op. Als u die niet heeft, moet u uw hechtingen na ongeveer 2 weken laten verwijderen door de huisarts.
Adviezen voor thuis
- Zolang er nog wondvocht of bloed uit de wond komt, moet de wond met een steriel gaasverband beschermd worden. Meestal is dit maar even nodig. Lekt de wond niet meer, houd dan de wond droog. Dit zorgt ervoor dat de wond goed geneest . Daarom is het beter dat u geen afsluitende pleister gebruikt.
- Als de wond na 48 uur niet meer lekt, mag u weer douchen. Gebruik bij het douchen geen zeep rondom het wondgebied zolang de wond niet dicht is en dep de wond na het douchen goed droog. Gebruik geen bodylotion, tenzij de huid helemaal gesloten is. Meestal is dit na ongeveer 3 weken. U kunt beter de eerste weken niet in bad gaan, omdat de hoge instap van een bad belastend is voor uw knie en de wond in bad kan verweken.
- De anesthesioloog heeft u bij uw bezoek vóór de opname een recept voor pijnstillers meegegeven. Als de pijn minder wordt, kunt u het gebruik van de pijnstillers langzaam afbouwen.
- Als uw knie wat opgezet en pijnlijk is, leg uw been in rust dan wat hoger. Gebruik de eerste week na de operatie vaak uw koelbrace (6 keer per dag; 20-30 minuten per keer). Daarna kunt u de brace tijdens de gehele revalidatie gebruiken als u er na de trainingen behoefte aan heeft.
Implantaatgegevens
Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'. Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.
Revalidatie
De revalidatie na een voorstekruisbandplastiek is geen kleinigheid en duurt ongeveer 9 tot 12 maanden, afhankelijk van uw revalidatiedoelen en het gewenste eindniveau. De revalidatie wordt in drie fasen ingedeeld, met een flexibel tijdspad.
Fase 1 (eerste 6 - 8 weken)
In de eerste weken proberen we uw knie zo snel mogelijk ”rustig” te krijgen (dat wil zeggen: ervoor zorgen dat de pijn, zwelling en ontstekingsreactie minder wordt). Samen met uw fysiotherapeut oefent u de beweeglijkheid van uw knie, waarbij u de knie meteen volledig mag strekken en buigen. We proberen in deze fase de beweeglijkheid van uw knie uit te breiden naar de 130º.
Verder krijgt u oefeningen waardoor u snel de spiercontrole terugkrijgt. Zo kunt u meteen volledig belast lopen en traplopen met krukken. Uw fysiotherapeut laat weten wanneer u zonder de krukken kunt gaan lopen. Ook gaan we bezig met de opbouw van de kracht en de coördinatie van de kniestabilisatoren. Omdat de voorstekruisbandplastiek nog niet helemaal is aangesterkt, doen we dit rustig aan. In deze fase starten we ook met rustig fietsen op de hometrainer.
Fase 2
Als uw knie de eerste fase goed heeft doorstaan, gaan we de druk wat opvoeren. Uw voorstekruisbandplastiek is nu zo sterk dat we de spierkracht opbouwen met gewichten.
We werken fanatieker de coördinatie en stabiliteit van uw knie (door balans- en springtraining). U begint met joggen, mag buitenshuis gaan fietsen en maakt een start met sportspecifieke training.
Fase 3
In de laatste fase werken we naar een situatie waarin u uw sportactiviteit of zwaar werk weer kunt oppakken. Dit doen we door de spierkracht- en coördinatieverbeterende oefeningen met meer inspanning te doen.
Tegen het einde van deze fase kijken we of u opnieuw kunt beginnen aan uw trainingen bij uw sportclub. Uw fysiotherapeut begeleidt u tijdens uw revalidatie.